Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 15:24:43
KORUPCIJA U NOGOMETU

Fenerbahče oslobođen optužbi za namještanje utakmica

Turski nogometni savez oslobodio je 16 klubova, među kojima su Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzonspor, optužbi za namještanje utakmica

Fotografija vijesti

Disciplinski odbor Turskog nogometnog saveza (TFF) objavio je danas da je 16 klubova, među kojima i Fenerbahče, oslobođeno optužbi za namještanje utakmica, ali da su dva nogometaša kažnjena, javlja Hina.

Veznjak Gaziantepspora Ibrahim Akin, koji je bio član Buyuksehir Bld. Spor kada je optužen, kažnjen je s tri godine neigranja, a vratar Ankaragucua Serdar Kulbilge s dvije godine.

Dionice Fenerbahčea, najbogatijeg turskog kluba, narasle su deset posto nakon objave Turskog nogometnog saveza u ponedjeljak, iako je njegov predsjednik Aziz Yildirim u zatvoru i čeka presudu. Dionice Fenerbahčea dodatno su pojačali izgledi da klub iz Istanbula osvoji naslova prvaka.

Disciplinski odbor Turskog nogometnog saveza objavio je da nema kazni za Yildirima, dok je trojici drugih dužnosnika Fenerbahčea zabranjeno bavljenje nogometom iduće tri godine.

Fenerbahče, koji je isključen iz Lige prvaka ove sezone zbog tvrdnji o upletenosti u skandal, pokrenuo je sudski postupak protiv UEFA-e i TFF-a zbog toga.

Disciplinski odbor je odlučio ublažiti kazne za namještanje utakmica sa samo oduzimanjem bodova, umjesto prebacivanjem u drugu ligu, jer elementi disciplinskog prekršaja nisu ispunjeni, kaže se u priopćenju TFF-a.

Skandal je izbio prošle godine u srpnju kada je policija uhitila osobe koje tereti za namještanje 13 utakmica, među kojima je utakmica Fenerbahčea 4-3 nad Sivassporom koja je odlučila naslov prvaka prošle sezone.

Optužnica tereti osam klubova među kojima je Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzonspor. Među optuženima je 14 igrača.

07.05.2012. 15:24:43
http://metro-portal.hr/fenerbahce-oslobodjen-optuzbi-za-namjestanje-utakmica/70740/