Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 06:56:56
REGISTAR BRANITELJA

Felić pušten kući, Rakar nije osumnjičen

Policija je u srijedu provela policijske izvide nad četiri osobe s prebivalištem na području Karlovačke županije

(Mario Pušić/Cropix)

Saslušanje djelatnika MORH-a Enesa Felića u Vojnoj policiji u Karlovcu u okviru istrage o internetskoj objavi podataka iz registra branitelja, potrajalo je u srijedu do 23 sata.

Po izlasku je rekao za Hinu da nije uhićen i da ide kući, ali da mu je rečeno da će ga tijekom dana policija kontaktirati radi zajedničkog pregleda elektroničkog i drugog materijala uzetog u pretresu njegovog doma i radnog mjesta u karlovačkoj Upravi za obranu. Rekao je i da bi se ujutro trebao javiti na novo radno mjesto u Zračnoj luci Pleso.

Od 7 do 17 sati trajala je pretraga Felićevog stana, podruma, automobila i radnog mjesta. Oko 18 sati angažirao je odvjetnika Zvonka Žaju jer, kako je rekao, u ranim večernjim satima civilna policija se povukla, a nastupili su samo istražitelji Vojne policije pa ga je uhvatio ga strah da mu se nešto "ozbiljno smješta".

Policija je u srijedu provela policijske izvide nad četiri osobe s prebivalištem na području Karlovačke županije i Grada Karlovca, pretražila je njihove domove, poslovne prostora te vozila, rekao je načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić u emisiji HTV-a Otvoreno.

"Tih pretraga je bilo desetak i pritom je izuzeta određena količina informatičke opreme", izvijestio je Bijelić napominjući da je riječ o desetak i više računala koji su privremeno oduzeti.

Na pitanje je li policija dobila informaciju od FBI-ja tko je stavio na server u SAD-u te podatke, Bijelić je rekao su s kolegama u SAD-u i Njemačkoj već 6. travnja ostvarili kontakte jer informatički trag objave ide preko tih dviju država, a potom je i Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u odnosu na tužiteljstva tih dviju zemalja.

Rekao je da oni mogu ili zatražiti prisustvo svoga odvjetnika ili izaći iz policije. "Vjerujem da sve četiri osobe nakon izvršene pretrage i razgovora žele raščistiti situaciju u odnosu na indicije koje ih dovode u vezu s objavom sadržaja registra branitelja", rekao je Bijelić.

Na pitanje zašto se istraga vodi u Karlovcu, rekao je da policija i vojna policija koordinirano provode izvide, te da je i vojna policija u svom djelokrugu pratila trag kolanja te baze podataka i da su analizom kretanja tih podataka unutar MORH-a utvrdili trag i prema Uredu obrane Karlovac. Sve četiri osobe - dvije djelatne vojne osobe, a dvije civilne, 2006. u vrijeme kad se smatra da je baza nastala, bile su u mogućem doticaju s njom, rekao je Bijelić.

Na pitanje hoće li se ispričati Marku Rakaru, koji je u Zagrebu bio privođen i pretraživan, rekao je da mu se ispričava kao čovjek, ali da je on dio tima koji provodi zakon. Policija je došla u posjed obavijesti, kako to determinira Zakon o kaznenom postupku, da bi mogao imati saznanja o počinjenju kaznenoga djela. Rekao je i kako Rakar nije bio, niti jest osumnjičen. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 06:56:56
http://metro-portal.hr/felic-pusten-kuci-rakar-nije-osumnjicen/37880/