Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2009. 17:20:29
komplet

Federer napokon osvojio i Roland Garros

Drugi tenisač u novoj eri koji je osvojio sva četiri Grand Slama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Švicarac Roger Federer pobjednik je ovogodišnjeg izdanja Roland Garrosa čime je postao tek šesti tenisač u povijesti koji je osvojio sva četiri Grand Slam naslova u karijeri. Federer je u finalu svladao Šveđanina Robina Soderlinga sa 6-1, 7-6 (1), 6-4 za samo sat i 55 minuta igre.

Prije Federera sva četiri Grand Slama osvojili su samo Britanac Fred Perry, Amerikanci Donald Budge i Andre Agassi, te Australci Rod Laver i Roy Emerson.

Trijumfom u Parizu, gdje je u posljednje tri godine svaki put gubio finale i to od Rafaela Nadala, Federer je stigao do svog 14. Grand Slam naslova u karijeri čime se izjednačio na vrhu ljestvice svih vremena s Amerikancem Peteom Samprasom.

Federer je prvi set dobio sa 6-1 za samo 23 minute igre čak tri puta oduzevši servis 24-godišnjem Šveđaninu koji do ovogodišnjeg Roland Garrosa nikada nije prošao dalje od 3. kola na nekom Grand Slam turniru.

U drugom setu igralo se ravnopravno do tie-breaka, niti jedan igrač nije uspio osigurati čak ni priliku za oduzimanje servisa protivniku, ali u odlučujućoj igri Federer je odigrao savršeno. Pogodio je četiri asa na svoj servis, te je osvojio tri od četiri poena na Soderlingov početni udarac.

Kada je odmah u prvoj igri trećeg seta Federer oduzeo servis Soderlingu bilo je jasno da ovaj finalni okršaj neće dugo trajati. Iako je morao spašavati dvije break-lopte, jednu kod 3-2, te još jednu kada je servirao za meč kod 5-4, Federer je tu prednost zadržao i okončao treći set sa 6-4 u svoju korist.

FINALE:

Roger Federer (Švi/2) - Robin Soderling (Šve/23) 6-1, 7-6 (1), 6-4

07.06.2009. 17:20:29
http://metro-portal.hr/federer-napokon-osvojio-i-roland-garros/18659/