Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2008. 23:10:43

Federalne rezerve opet srezale stope

Nova intervencija uslijedila je nakon samo osam dana

Sjedište američke središnje banke Feda u Washingtonu
Sjedište američke središnje banke Feda u Washingtonu (afp)

U borbi s prijetećom recesijom, američka središnja banka Federalne rezerve (Fed) ponovno je jučer smanjila kamatnu stopu za dodatnih 0,50 posto.  

Ovo je već drugo snižavanje ključnih kamatnih stopa u nešto više od tjedan dana, a novi potez Feda pokazuje da su i daljnja rezanja stopa više nego izgledna. Jučerašnja odluka uslijedila je nakon  vijesti o znatnom usporavanju američke ekonomije u posljednjem kvartalu protekle godine i rastu BDP-a za samo 0,6 posto, što je upola manje od očekivanog. Jednak je i postotak ukupnog ekonomskog rasta u SAD-u.

Kada je 22. siječnja Fed srezao stope za 0,75 postotnih bodova, bilo je to najveće smanjenje u dva desetljeća, a rezanje od ukupno 1,25 postotnih bodova u samo osam dana jedna je od najvećih intervencija u modernoj povijesti američke središnje banke.

NezabilježenoAgresivno snižavanje kamatnih stopa kakvo se dogodilo u posljednjih tjedan dana, još nije zabilježeno u modernoj povijesti američke središnje banke.Analitičari procjenjuju da je Fed pribjegao radikalnim mjerama kakve se koriste u kriznim situacijama. U kratkoj izjavi koju je dao jučer objašnjavajući odluku, guverner Federalnih rezervi Ben Bernanke rekao je kako su reagirali na tržišta kapitala, koja su i dalje pod razmjerno velikim stresom. Novo rezanje kamatnih stopa donijelo je olakšanje burzama. Nakon odluke Feda, Wall Street je zahvatio optimizam pa se Dow Jones podigao, a korekcije dionica zamijenili su dobici, od kojih je najveći zabilježio Boeing.

Dolar pada, zlato raste

Dolar je prema euru pao na najnižu vrijednost u posljednja dva mjeseca, a na vijest o novom smanjenju kamatnih stopa reagiralo je i zlato, koje je doseglo novi rekord od 935,5 dolara po unci.  

Piše: MEX
30.01.2008. 23:10:43
http://metro-portal.hr/federalne-rezerve-opet-srezale-stope/1996/