Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2013. 11:15:50
OB(M)ANA

FBI snimao Amerikance bespilotnim letjelicama

Sada se može reći da smo bili u pravu kad smo mjesec dana nakon što je Obama prvi puta izabran rekli da je on zapravo Ob(m)ana

Dronovi lete i nad SAD
Dronovi lete i nad SAD (Arhiva)

Sjedinjene Države koristile su se bespilotnim letjelicama za snimanje u ograničenim akcijama provedbe zakona, izjavio je u srijedu ravnatelj FBI-a Robert Mueller, potičući međunarodnu raspravu o nadzoru ciljeva u Americi pod predsjednikom Barackom Obamom.

Priznanje FBI-a uslijedilo je nakon upita senatora koji su zatražili dodatne informacije o pojačanoj uporabi bespilotnih letjelica po nalogu američke vlade.

'Je li FBI upotrebljavao bespilotne letjelice za promatranje na tlu SAD-a?', pitao je republikanski senator iz Iowe Charles Grassley na zasjedanju senatskog odbora za pravosuđe. Mueller je odgovorio potvrdno, dodajući da je upotreba letjelica bila vrlo ograničena i 'vrlo rijetka'.

Mueller nije pojasnio detalje nadzora, ali je FBI kasnije priopćio da su bespilotne letjelice upotrijebljene za promatranje nepokretnih ciljeva kako bi se spriječile ozbiljne ugroze pripadnika pravosudnih vlasti. Prema priopćenju, američka Savezna uprava za zrakoplovstvo odobrila je svaki let.

FBI se koristio bespilotnim letjelicama za vrijeme talačke krize u Alabami ove godine, kad je otmičar Jimmy Lee Dykes oteo dječaka iz školskog autobusa i držao ga u podzemnom skloništu, precizirano je u priopćenju.

Vlasti SAD-a ne kriju da se koriste bespilotnim letjelicama u promatranju granice s Meksikom.

Obamina administracija opravdava svoju taktiku promatranja nakon što je bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden objavio tajne dokumente i otkrio postojanje velike baze podataka s popisima telefonskih poziva kao i suradnju između NSA i medijskih tvrtki.

Bespilotne letjelice namijenjene su promatranju militanata izvan Sjedinjenih Država, za koje se sumnja da planiraju napade, ali one neizbježnO skupljaju i podatke o Amerikancima, pojasnili su američki dužnosnici.

Obama je u govoru u svibnju opravdavao korištenje naoružanih bespilotnih letjelica u inozemstvu, rekavši kako SAD ne smije nikad upotrijebiti naoružane bespilotne letjelice iznad svoga teritorija.

Američko ministarstvo pravosuđa otkrilo je da se dvije američke sigurnosne agencije koriste nenaoružanim letjelicama, proizlazi iz izjave ministarstva poslane senatskom odboru za pravosuđe što ju je Grassleyev ured objavio u srijedu. Riječ je o Upravi za borbi protiv droge i o Uredu za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv.

Grassley je u srijedu poslao pismo glavnom državnom odvjetniku Ericu Holderu s upitom zašto ministarstvo pravosuđa nije ranije spominjalo da FBI upotrjebljava bespilotne letjelice. Na sjednici u senatskom odboru u srijedu, demokratska senatorica iz Kalifornije Dianne Feinstein izrazila je zabrinutost utjecajem promatranja uz pomoć bespilotnih letjelica na privatnost.

'Najveća prijetnja privatnosti Amerikanaca je bespilotna letjelica i njezina uporaba, kao i slaba regulacija toga', rekla je Feinstein.

 

20.06.2013. 11:15:50
http://metro-portal.hr/fbi-snimao-amerikance-bespilotnim-letjelicama/78836/