Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 06:56:04
DIGITALNA OBRADA

FBI objavio nove poboljšane fotografije najtraženijih terorista

Forenzički umjetnici FBI-a modificirali su lica osumnjičenih da bi pokazali kako mogu izgledati danas

(Getty Images)
Američki State Department i FBI u četvrtak su objavili nove, digitalno popravljene fotografije najtraženijih osumnjičenika za terorizam, koje su stručnjaci FBI-a obradili kako bi pokazale sadašnji izgled osumnjičenih.

Koristeći sofisticirane tehnike digitalne obrade, forenzički umjetnici FBI-eva laboratorija u Quanticu, Virginija "postarali" su nekadašnje fotografije 18 osumnjičenih za terorizam, koji su na popisu programa Nagrada za pravdu (RFJ) State Departmenta.

Četrnaest od tih osumnjičenih također traži FBI. Program nudi novčane nagrada za informacije koje bi vodile uhićenju ili osudi tih osumnjičenih.

Raspon ponuđenih nagrada seže od jednog milijuna dolara za indonezijskog Arapa Umara Pateka, do 25 milijuna dolara za čelnike Al Kaide, Osamu bin Ladena i Aymana al-Zawahirija. Za većinu ostalih nagrade iznose do pet milijuna dolara.

Forenzički umjetnici FBI-a modificirali su lica osumnjičenih da bi pokazali kako mogu izgledati danas. Federalni istražitelji se nadaju da će te obnovljene slike omogućiti javnosti da lakše prepozna osumnjičene.

"Nadamo se će te digitalno promijenjene slike pomoći da netko prepozna tražene osumnjičenike za terorizam, a zatim kontaktira program Nagrada za pravdu, s informacijama koje će voditi do njihovog uhićenja", rekao je Robert Eckert, pomoćnik direktora Uprave za diplomatsku sigurnost State Departmenta, koja vodi program Nagrada za pravdu.

"Te nove slike su primjer kako se napredak u tehnologiji i znanosti može koristiti kao pomoć pri traganju i privođenju traženih osoba", rekao je Louis Grever, pomoćnika direktora FBI-a za znanost i tehnologiju.

Obnovljene fotografije i informacije o osumnjičenima za terorizam mogu se pogledati na web stranici programa Nagrade za pravdu (www.rewardsforjustice.net).

Od uvođenja 1984., u tom je programu isplaćeno više od 80 milijuna dolara za više od 50 osoba koje su pružile vjerodostojne informacije što su rezultirale uhićenjem, sudskim progonom ili smrću terorista, ili pak spriječavanjem dijela međunarodnog terorizma. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 06:56:04
http://metro-portal.hr/fbi-objavio-nove-poboljsane-fotografije-najtrazenijih-terorista/30717/