Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2011. 11:58:13
ISTRAŽIVANJE

Fast food uzrokuje pobačaj i mrtvorođenčad

Zdrava prehrana u trudnoći iznimno je važna za pravilan razvoj fetusa. Previše brze hrane povećava mogućnost rođenja mrtvorođenog djeteta

Brza hrana štetna je za fetus
Brza hrana štetna je za fetus (shutterstock)

Trudnice koje jedu previše nezdrave hrane riskiraju mogućnost poroda mrtvorođenčeta.

Istraživači su otkrili kako nezdrava prehrana smanjuje protok krvi od majke prema plodu preko placente - organa koji hrani nerođeno dijete.

Prijašnje studije potvrdile su kako je oštećena posteljica povezana s gotovo svim komplikacijama u trudnoći.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu pretpostavljaju kako pretjerano unošenje nezdravih kalorija povećava mogućnost upale posteljice, a time i povećava mogućnost pobačaja ili mrtvorođenog djeteta.

Istraživanje objavljeno u uglednom medicinskom časopisu „Endocrinology" provedeno je na 24 japanska makake majmuna koji imaju placentalnu strukturu najsličniju ljudima. Polovici je dana prehrana s jednom trećinom kalorija od masnoća, a drugoj polovici kontroIirana prehrana od polovice tog iznosa.

Rezultati su bili poražavajući - majmuni koji nisu imali pojačanu masnu prehranu imali su smanjen protok krvi od maternice do posteljice do 56%. Također, imali su puno više problema s bolestima posteljice.

Ovi rezultati odnosili su se i na debele majmunice kao i na one koje su imale dobru liniju.

Dr. Antonio Frias, voditelj istraživanja, prema tome je zaključio kako je pravilna prehrana u trudnoći iznimno važna za razvoj fetusa i zdrav porod.

Nakon ovog, znanstvenici se bacaju na istraživanje koliko točno masnoće je maksimum koji ne utječe na smanjenje funkcije posteljice te koliko poboljšanje prehrane može popraviti izglede za zdrav porod kod majmuna, ali i ljudi.

04.06.2011. 11:58:13
http://metro-portal.hr/fast-food-uzrokuje-pobacaj-i-mrtvorodjencad/59716/