Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2010. 16:01:00
U SEDMOM NEBU

Fascinantne činjenice o snovima

Znate li koji je najčešći san kod ljudi, koliko puta sanjamo u životu i što pojedini snovi znače?

Noć
Noć (Shutterstock)

Iako svi mi sanjamo svake noći, o snovima ne znamo gotovo ništa. Odakle dolaze, što znače i možemo li ih kontrolirati za Woman's Day otkrivaju stručnjaci za spavanje.

1. Učimo dok spavamo
Umjesto da do zadnjeg trenutka učimo, prije ispita je pametnije dobro se naspavati. Snovi našem mozgu naime omogućuju da procesuira, poveže i razumije nove informacije.

>>Otkrijte značenje sna u našoj SANJARICI

2. Najčešći san? Partner me vara!
Ako ste ikada sanjali o tome da vas vol jena osoba vara, niste jedini. San o partnerovoj nevjeri najčešća je noćna mora koja se javlja za vrijeme spavanja.  San u većini slučajeva nije povezan sa stvarnom situacijom, već odražava klasičan ljudski strah od prevare i samoće.

3. Jedna noć - deseci snova
Sanjamao otprilike svakih 90 minuta. Prvi san obično traje oko pet minuta, a svaki sljedeći je nešto duži pa posljednji san prije buđenja traje oko 45 minuta. Prosječna osoba u cjelokupnom životu sanja više od 100.000 puta.

>>Snovi - fitness za mozak

4. Moguće je nastaviti san
Nešto vas je probudilo, a imali ste tako dobar san? Možete mu se vratiti. Samo ostanite mirno ležati, ne pomičite mišiće, ne razmišljajte i postoji dobra šansa da će san potrajati još nekoliko minuta.

5. Snovi koji se ponavljaju skrivaju poruke
Ako vam se jedan te isti san često ponavlja, vjerojatno vam podsvijest želi nešto poručiti. Nakon buđenja obično brzo zaboravimo da bi se možda trebali malo bolje pozabaviti nekim snovima. Uzmite si vremena i razmislite o čemu se radi. Najčešće se iza ponavljajućih snova skrivaju strahovi, velike životne promjene i problemi koje ignoriramo dok smo budni.

>>Hipnoterapija - mršavljenje u snu

6. Možemo kontrolirati snove
Intrigantan scenarij filma Inception u kojima glavni likovi snovima utječu na stvarne događaje nije neostvariv. Istraživanje provedeno na 3000 osoba pokazalo je da ih je 64,9% bilo svjesno da sanja, a 34% povremeno može utjecati na san. 

12.09.2010. 16:01:00
http://metro-portal.hr/fascinantne-cinjenice-o-snovima/47805/