Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2012. 22:31:00
BRAIN

Fascinantne činjenice o mozgu

Čak jednu petinu kisika koju udahnemo u svakom udisaju troši naš mozak na obavljanje svojih funkcija

Što sve zapravo radi naš mozak?
Što sve zapravo radi naš mozak? (Shutterstock)

Koji dio vas čini 1% do 3% vaše tjelesne mase, a koristi 20% kisika iz vašeg udisaja? Vaš mozak. Evo deset fascinantnih činjenica o ljudskom mozgu:

- Vaš mozak treba trajnu opskrbu kisikom. Deset minuta gubitka kisika najčešće uzrokuje značajnu neuronsku štetu. Hladnoća može produžiti vrijeme, što je razlog zbog kojeg žrtve utapljanja u hladnoj vodi, koje su oživljene nakon 40 minuta - prežive bez neuronske štete.

- Vaš mozak koristi petinu ukupne količine krvi u tijelu. Treba održati korak s teškim metaboličkim zahtjevima neurona. Ne treba samo glukozu, nego, naravno i kisik.

- Vaš mozak ne osjeća bol. Nema živaca koji bi registrirali bol na mozgu. Zato neurokirurg može istražiti mozak dok je pacijent pri svjesti (zabavno). Na taj način, mogao bi koristiti povratnu vezu od pacijenta za identifikaciju važnih područja, kao onih korištenih za govor, ili vizualizaciju.

- Cerebelum ili kako ga zovemo "mali mozak", teži 150 grama. Nalazi se na donjoj stražnjoj strani mozga, potreban je za upravljanje tijela, pri hodanju, i za obavljanje svih koordiniranih pokreta. Itekako može igrati ulogu u vašem osjetu mirisa.

-Prosječna težina ljudskog mozga je nešto veća od 1.4 kilograma. Einsteinov mozak je možda bio manji, zato što je  bio manji od prosječnog čovjeka. Postoji opća poveznica između veličine tijela i veličine mozga.

- Mozak slona je ogroman - oko šest puta veći od ljudskog. Kako bilo, u odnosu na veličinu tijela, ljudi imaju veći mozak od svih životinja, u prosjeku oko 2% tjelesne težine. Mozak mačke? Teži oko 28 grama, malo više od 1% tjelesne težine.

- U mozgu se nalazi oko 100.000 milja (oko 160.000 kilometara) krvnih žila. Ako bismo ih raširili mogle bi zaokružiti Zemlju više od četiri puta.

- Imate li mozak prosječne veličine, posjedujete 100 milijardi neurona. Usrećit ćete se nakon čitanja slijedeće stavke.

- Približno 85.000 neurona neurokorteksa se izgube svakoga dana u mozgu. Srećom to prolazi neopaženo zbog ugrađenog viška i činjenice da se čak poslije 3 godine ukupno oduzme manje od 1% . Pogledajte slijedeću stavku.

- Nedavna istraživanja dokazuju da mozak nastavlja proizvoditi nove neurone kroz život. Također dokazuje da to čini kao odgovor na stimulaciju (radite vježbe za jačanje mozga). Znanstvenici to nazivaju plastičnost mozga ili neuroplastičnost. Ovo možete prihvatiti kao najpoticajniju činjenicu o mozgu.

Izvor: Znanost.com

06.05.2012. 22:31:00
http://metro-portal.hr/fascinantne-cinjenice-o-mozgu/70712/