Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2012. 07:38:31
OTMICA

FARC oslobodio francuskog novinara

"Nikada nisam bio vezan. Prema meni su se više odnosili kao prema gostu. Davali su mi dobru hranu... uvijek su se odnosili s mnogo poštovanja", rekao je Romeo Langlois

Fotografija vijesti

Kolumbijski pobunjenici iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) u srijedu su na slobodu pustili francuskog novinara Romea Langloisa, mjesec dana nakon što su ga uzeli za taoca u sukobu koji je pokazao da ta ljevičarska skupina još uvijek predstavlja prijetnju unatoč udarcima koje im je nanijela vojska tijekom posljednjeg desetljeća, javlja Hina.

Langloisa, najistaknutijeg zarobljenika kolumbijskih pobunjenika od oslobađanja francusko-kolumbijske političarke Ingrid Betancourt, pobunjenici su zarobili 28. travnja na jugu zemlje u sukobu s postrojbom kolumbijske vojske kojoj je Langlois bio pridružen.

Langlois je s pripadnicima FARC-a išao među seljane od kojih su se mnogi s njime slikali. "Nikada nisam bio vezan. Prema meni su se više odnosili kao prema gostu. Davali su mi dobru hranu... uvijek su se odnosili s mnogo poštovanja", rekao je novinarima 35-godišnji slobodni novinar koji radi za televizijsku postaju France 24. "Ne mogu se požaliti".

Langlois je bio ranjen u lijevu ruku, no sada izgleda da je dobrog zdravlja. On je pozvao svijet da posveti više pozornosti najdugotrajnijoj pobuni u Južnoj Americi i rekao da bi s gerilcima trebalo biti više novinara "kako bi pokazali njihov svakodnevan život".

Francuski predsjednik Franocis Hollande pozdravio je Langloisovo oslobađanje rekavši da je to trenutak "radosti" i "olakšanja". "Moje su misli i s drugim našim sunarodnjacima koji su još uvijek zatočeni i na čijem oslobađanju vlada radi", izjavio je Hollande.

U zatočeništvu se trenutno nalazi još sedmero francuskih državljana, šestero na području Sahela u Africi i jedan obavještajni časnik u Somaliji.

Posljednji francuski državljanin kojega je FARC držao kao taoca bila je Betancourt koju je nakon šest godina zatočeništva u džungli 2008. godine oslobodila kolumbijska vojska.

31.05.2012. 07:38:31
http://metro-portal.hr/farc-oslobodio-francuskog-novinara/71504/