Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2017. 11:31:00
WOW!

Fantastično slijetanje Falcona 9

Elon Musk i njegov SpaceX na najboljem su putu promjene cijele paradigme svemirskih letova značajnim rezanjem troškova

Falcon 9 uspješno sliječe
Falcon 9 uspješno sliječe (SpaceX)

Falcon 9, raketa tvrtke SpaceX ponovno je uspješno sletjela na platformu SpaceX-a, nedaleko povijesne NASA-ine platforme s koje je lansirana.

Raketa, lansirana u 9,39 sati ujutro po mjesnom vremenu, ponijela je u svemir teretnu letjelicu s oko 2,5 tone namirnica i opreme za Međunarodnu svemirsku postaju. U samo nekoliko minuta robotska kapsula Dragon odvojila se od rakete Falcon 9, te uputila prema ISS kako bi isporučila teret.

Najzanimljiviji dio jučerašnjeg leta odnosi se na uspješno slijetanje prvog stadija rakete. Naime, dosad je tek nekoliko puta u povijesti uspješno izvedeno slijetanje prvog stadija rakete, a snimka dronom jasno prikazuje gotovo nadrealnu scenu vertikalnog slijetanja.

Na taj se način ostvaraju dramatične uštede, jer se tako prvi stadij rakete može ponovo iskoristiti. Predsjednik SpaceX-a procijenio je da ponovno iskorištenje prvog stadija rakete smanjuje trošak lansiranja za čak 30 posto.

To je prvi put da je tvrtka SpaceX lansirala raketu s povijesne platforme 39A, sagrađene za program istraživanja Mjeseca Apollo 1960-ih i kasnije prenamijenjene za space-shuttleove.

Tvrtka koju je osnovao Elon Musk otkazala je prvi pokušaj lansiranja rakete u subotu, 13 sekundi prije uzlijetanja, zbog mogućih tehničkih problema.

NASA, koja je angažirala SpaceX za prijevoz tereta na ISS nakon ukidanja space-shuttleova, pozorno je pratila lansiranje kako bi se uvjerila u sigurnost tvrtke prije nego joj odobri prijevoz NASA-inih astronauta u svemir.

20.02.2017. 11:31:00
http://metro-portal.hr/fantasticno-slijetanje-falcona-9/103223/