Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2011. 12:43:32
CASSINI

Fantastična slika Saturna

Pred par dana s Cassinija je stigla serija fantastičnih fotografija Saturna snimljenih u trenutku kad je Saturn bio između Sunca i letjelice

Nevjerojatna stvarna snimka Saturna
Nevjerojatna stvarna snimka Saturna (NASA)

Cassini je NASA-ina letjelica poslana 1997. godine u istraživanje Saturna, njegovih prstenova i satelita. Ime je dobila po francuskom astronomu Giovanniju Domenicu Cassiniju. Letjelica je do cilja stigla 1. srpnja 2004.

Letjelica Cassini je nakon dolaska do Saturna nastavila letjeti oko njegovih prirodnih satelita i još će nekoliko puta proletjeti pokraj Titana. Cassini sa Zemljom razgovara putem triju antena. Podatcima treba od 68 do 84 minute da stignu do Zemlje. Za razliku od drugih letjelica koje koriste solarne ćelije, Cassini kao izvor energije koristi radio-izotopni termoelektrični generator koji pretvara toplinu u električnu energiju. Tri su generatora na Cassiniju ukupne snage 700 Watta.

Letjelica ima dva glavna motora i čak šesnaest manjih koji izvode precizne promjene smjera.

Da bi stigao do Saturna, morao je koristiti "gravitacijsku praćku" Venere (2 puta), Zemlje i Jupitera. Računalo na Cassiniju je vrlo složeno i može u slučaju prekida veze sa Zemljom čak četiri tjedna samostalno održavati letjelicu, a računalo može preživjeti i izboje Sunčevih baklji.

Pred par dana s Cassinija je stigla serija fantastičnih fotografija Saturna snimljenih u trenutku kad je Saturn bio između Sunca i letjelice. Mala svijetla točka lijevo od Saturna, pri vrhu prstenova je Zemlja.

04.09.2011. 12:43:32
http://metro-portal.hr/fantasticna-slika-saturna/62880/