Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2012. 15:46:00
INMUSIC

Fanga - suvremeni afrobeat na INmusicu

Neočekivano snažna limena sekcija i ritmičnost održavaju zvuk Fange konstantno novim i svježim

World music s juga Francuske
World music s juga Francuske (INmusic)

"Fanga" na Dioula dijalektu, jednom od mnogih zapadnoafričkih dijalekata, znači "snaga uvjerenja".

Sastav Fanga osnovan je 2001. godine prema zajedničkom glazbenom konceptu repera Korba iz Burkine Faso i programera Sergea Amiana. Ovaj ključan bend suvremene world music scene čini osam članova s juga Francuske, čija glazba korijene vuče iz nigerijske i ganske tradicije. Njihova glazba mješavina je afrobeata, jazza i funka s izraženim utjecajima hip-hopa i elektronske glazbe.

Neočekivano snažna limena sekcija i ritmičnost održavaju zvuk Fange konstantno novim i svježim. Njihov hvaljeni album "Natural Juice" iz 2007. godine predstavio je suradnje s legendama poput Tonya Allena i Segun Damise, a nedavno su izdali i novi album pod imenom "Sira Ba". Tekstovi Fange opjevani na Dioula dijalektu, francuskom i engleskom fokusirani su na pitanja ljudskih prava, odbijanja nesrazmjera između sjevera i juga i promicanje prava na različitosti. Prepoznati od kritike i definitivni miljenici publike, Fanga su izvrstan primjer suvremenog afrobeata.

Fanga je jedan od niza izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" dio je europskog programa "Kultura 2007-2013".

Dosadašnji line up INmusica čine The Cranberries, Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks, Retro Stefson, Fanga, Human Woman, Iness Mezel i Tamikrest. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od samo 340 kuna nalaze se u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj!

28.04.2012. 15:46:00
http://metro-portal.hr/fanga-suvremeni-afrobeat-na-inmusicu/70485/