Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2018. 13:29:00
WOW!

Falcon Heavy ponio Teslu Roadster u svemir

Vakuum bi mogao biti problem ako SpaceX-ovi inženjeri nisu ispraznili gume na kotačima, sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla i zračni jastuk

Tesla Roadster goes to space :)
Tesla Roadster goes to space :) (Screenshot)

SpaceX je jučer u svemir uspješno lansirao svoju veliku letjelicu Falcon Heavy, a jedini teret kojeg nosi je Teslin kabriolet Roadster, točno na vrhu letjelice (vlasnik i SpaceX-a i tvrtke Tesla je Elon Musk).

Nakon uzlijetanja dvije su pogonske rakete Falcon 9 uspješno spuštene na Zemlju za ponovnu uporabu, dok je treća pala u more 500-tinjak metara od mjesta predviđenog za slijetanje.

Nakon što je preživio lansiranje, Tesla bi mogao doći preblizu Marsu pa da ga njegova sila privuče i razbije o svoju površinu, iako je to manje vjerojatno jer je Falcon Heavy malo predobro letio pa je otišao u višu orbitu, u asteoridni pojas između Marsa i Jupitera.

Vakuum bi mogao biti problem ako SpaceX-ovi inženjeri nisu ispraznili gume na kotačima, sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla i zračni jastuk. Nadalje, kao u nekom filmu, oko Roadstera će letjeli mnoštvo mikrometeorita.

No, najjača sila koja stoji pred Roadsterom je - radijacija, od koje nas na Zemlji štiti jako magnetsko polje. Svi organski materijali bit će podložni propadanju od raznih radijacija na koje će auto naletjeti, no nije riječ samo o dijelovima životinjskog porijekla poput kože, nego o plastici i ugljičnim vlaknima koji će se zbog radijacije raspadati kao da ih je netko razrezao nožem.

Pod utjecajem Sunca ovaj će proces biti još brži, vjerojatno će potrajati oko godinu dana; što je više nego što je ijedan auto vozio svemirom

07.02.2018. 13:29:00
http://metro-portal.hr/falcon-heavy-ponio-teslu-roadster-u-svemir/110175/