Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2012. 15:04:49
USPJEH

Falcon 9 lansiran s opskrbom za ISS

Raketa s kapsulom Dragon privatne tvrtke SpaceX omogućila je NASA-i da ponovno bude neovisna o ruskim kapacitetima

Falcon 9 je uspješno krenuo u prvu misiju
Falcon 9 je uspješno krenuo u prvu misiju (SpaceX)

NASA je ponovno u mogućnosti opskrbljivati Međunarodnu svemirsku postaju bez pomoći Rusa, jer je raketa Falcon 9 s kapsulom Dragon duga 48 metara, izgrađena od strane Space Exploration Technologies lansirana iz Cape Canaverala u nedjelju navečer. 

Kapsula je imala problema s jednim motorom tijekom 10-satnom uspona, no uspješno je prevladala sve probleme i stigla u orbitu, a do ISS-a bi trebala stići u srijedu. 

SpaceX je tijekom svibnja uspješno izvela pokusne misije i dobila ugovor sa NASA-om vrijedan 1.6 milijardi dolara za 12 opskrbnih letova. 

Kapsula Dragon bez posade nosi oko 400 kilograma odjeće, materijala za znanstvene eksperimente, hrane i ostalih potrepština za postaju, a među teretom se nalazi i hladnjak za prijevoz medicinskih uzoraka i sladoled od vanilije i čokolade za posadu. 

Ostale teretne letjelice koje opskrbljuju ISS izgaraju u atmosferi pri povratku, dok je Dragon konstruiran kako bi se vratio neoštećen i uspješno prenio znanstvene materijale i opremu s ISS-a, što su do sada radili space shuttleovi.

SpaceX ne misli stati na prijevozu materijala i već su sklopili ugovor s NASA-om o doradi kapsule Dragon kako bi mogla prevoziti i posadu, a isti ugovor imaju i Boeing i Sierra Nevada Corp. 

Teret bi do ISS-a do kraja godine trebala početi prevoziti i druga privatna letjelica Antares proizvedena u kompaniji Orbital Sciences Corp.

08.10.2012. 15:04:49
http://metro-portal.hr/falcon-9-lansiran-s-opskrbom-za-iss/74247/