Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2014. 10:13:00
FAK KRITIKA

FAK recenzija: Nešto mora puknuti

Naracija ne nudi mnogo povrh već viđenih motiva u okviru teme egzistencijalne krize, ali predstavlja tek površinu ispod koje se naziru patnje mladog junaka uz simptome ozbiljne depresije

Nešto mora puknuti
Nešto mora puknuti (Arhiva)

Ruža polako rastvara svoje latice i pupa u krajnji stupanj svoje svjetski eksploatirane ljepote, beskompromisno i nezaustavljivo. No, uz trnje koje je štite, ona je daleko od nježnog i krhkog cvijeta. Opisana slika, pomalo isklišejizirana u svojoj poetizaciji, zapravo je prikladna metafora u filmu o transrodnom traganju.

Već je iz samog naslova, a i iz početnog monologa protagonista jasno da je revolucija, bilo kakva promjena iz korijena, trnovit proces koji zahtijeva mnogo izdržljivosti. Jer bez trnja nema zvijezda.

Mladi se Sebastian (Saga Becker) odmah u uvodnim riječima predstavlja kao otpadnik koji iščežava i koji ne pripada, kako drugima, tako ni sebi, zasićen besmislom svog života. U potrazi je za istinskim izrazom sebe, Ellie, i načinima da se prevede u nju, svojim ne odveć dubokim promišljanjima u tijeku filma iscrtavajući put do svog rodnog određenja.

Naracija ne nudi mnogo povrh već viđenih motiva u okviru teme egzistencijalne krize, ali predstavlja tek površinu ispod koje se naziru patnje mladog junaka uz simptome ozbiljne depresije. U tom je smislu film zanimljiviji i uspjeliji po onome što prikazuje nego po onome što priča.

Sve o filmu Nešto mora puknuti pročitajte na FAK portalu.

20.10.2014. 10:13:00
http://metro-portal.hr/fak-recenzija-nesto-mora-puknuti/87917/