Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2011. 08:48:59
MY NAME IS ...

Facebook za ukidanje anonimnosti na Internetu

Facebook se od samog početka predstavio kao socijalna mreža na kojoj je dobro biti osoba koja stvarno i jesi

Treba li biti anonimnosti na internetu?
Treba li biti anonimnosti na internetu? (Facebook)

Tijekom okruglog stola o cyberbullyingu, sestra osnivača Facebooka Randy Zuckerberg dala je prijedlog da se što prije ukine online anonimnost, argumentirajući svoj prijedlog uvjerenjem da bi se svi surferi ponašali daleko pristojnije i bolje kada bi bili prisiljeni koristiti svoje pravo ime i prezime.

Facebook se svako toliko nađe u delikatnim situacijama zbog hodanja po tankoj liniji između zloupotrebe privatnosti i pokušaja da promovira surfanje pod svojim pravim imenom, što i traže prilikom registracije. Naravno, korisnici su ubrzo počeli otvarati i lažne profile, no Facebook i dalje inzistira na tome da je anonimnost na internetu nešto što nije potrebno.

Ovakav prijedlog nije se pojavio prvi put, jer je već direktor Googla Eric Schmidt izjavio da je anonimnost na netu prilično opasan presedan koji otvara razne mogućnosti zloupotreba. S druge strane, naravno, digao se velik broj boraca za slobodu govora koji tvrde da bi uvođenje bilo kojeg oblika internet osobne iskaznice ili putovnice uništilo slobodu govora i zatvorilo internet kao medij za borbu protiv represije.

Na okruglom stolu sudionici su odmah krenuli s lavinom pitanja o tome kako bi Facebook u tom slučaju unaprijedio zaštitu i sigurnost identiteta, no Randy Zuckerberg je elegantno izbjegla sva pitanja izjavom da Facebook intenzivno radi na tome u suradnji s najvećim stručnjacima za sigurnost.

30.07.2011. 08:48:59
http://metro-portal.hr/facebook-za-ukidanje-anonimnosti-na-internetu/61801/