Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2013. 16:43:00
SCARY

Facebook povezan s psihotičnim napadima

Povod napadima su uvijek bile virtualne veze u svijetu Facebooka u koji su se povukli nakon što su se opekli u stvarnom životu

Ovisnost o Facebooku je vrlo stvarna opasnost
Ovisnost o Facebooku je vrlo stvarna opasnost (Arhiva)

Facebook i ovisnost o njemu bili su tema mnogih članaka, a u zadnje vrijeme i istraživanja, no ovo koje je proveo dr. Uri Nitzan na Sveučilištu Tel Aviv dalo je pomalo zastrašujuće rezultate. Naime, ustanovljena je izravna povezanost između ovisnosti o internetu i psihotičnih napada.

Dr. Nitzan je analizirao svoje pacijente koji su došli na tretmane protiv ovisnosti i ustanovio je da su se kod svih s vremenom razvili simptomi psihoze kao što su smetenost i tjeskoba.

Uz to, osobe su razvijale različite iluzije, tako da je jedan od pacijenata čak imao taktilne halucinacije, a povod su uvijek bile virtualne veze u svijetu Facebooka u koji su se povukli nakon što su se opekli u stvarnom životu.

Te su veze na početku bile pozitivne, da bi kasnije kao i one u stvarnom životu dovele do boli, osjećaja izdaje i ranjivosti, što je potaklo psihotične napade.

Dr. Nitzen je dao i utješan zaključak, a taj je da su se svi njegovi pacijenti uspješno oporavili nakon terapije i uključili se u normalan život. 

04.05.2013. 16:43:00
http://metro-portal.hr/facebook-povezan-s-psihoticnim-napadima/77932/