Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2009. 13:11:27
Novi zakon

Facebook i MySpace uklanjaju seksualne prijestupnike sa svojih stranica

Novi zakoni u američkim državama omogućili su velikim društvenim internet mrežama da očiste svoje članstvo od osuđenih silovatelja, perverznjaka i pedofila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više od 3500 prijestupnika registriranih u New Yorku uklonjeno je s popularnih stranica zahvaljujući zakonu koji zahtjeva da takve osobe registriraju svoje e-mail adrese, kao i adrese prebivališta.

I MySpace i Facebook dugo su imali politiku uklanjanja seksualnih prijestupnika, te su koristili državne registre kako bi im zabranili pristup. No zadatak identificiranja takvih osoba među milijunima članova bio je zahtjevan i težak, stoga su novi zakoni olakšali i ubrzali proces.

Posljednje dvije godine, polovica američkih država počelo je primjenjivati zakone o registraciji e-mailova seksualnih prijestupnika. Kongres je također proslijedio u proceduru zakon o stvaranju nacionalnog registra e-mail adresa takvih prijestupnika.

Verificiranje da je osoba doista prijestupnik prije nego joj se zabrani pristup također je kompliciran posao. MySpace ima tim istražitelja koji rade non stop, kako bi se provjerila imena ljudi koji se pojavljuju na listi seksualnih prijestupnika.

Do sada su Facebook i MySpace jedina dva servisa koja imaju pristup tim podacima. Od kada je registar postao dostupan, Facebook je blokirao 2782 računa, a MySpace 1796. Neki su prijestupnici imali račune na obje mreže.

02.12.2009. 13:11:27
http://metro-portal.hr/facebook-i-myspace-uklanjaju-seksualne-prijestupnike-sa-svojih-stranica/27698/