Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2019. 09:44:00
NOVOSTI

Facebook dobio 5 milijardi dolara kazne

Krajem travnja su u koncernu priopćili da su za svaki slučaj namijenili tri milijarde dolara za moguću kaznu, ali će ona sada biti još za dvije milijarde viša

Hoće li biti reda napokon?
Hoće li biti reda napokon? (Arhiva)

Facebook je optužen da je omogućio tvrtki Cambridge Analytica da zloupotrebi detaljne podatke o 87 milijuna američkih građana. Cambridge Analytica je te podatke iskoristila kako bi plasirala ciljane oglase u kampanji za izbor Donalda Trumpa.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC), zadužena za zaštitu potrošača, preporučila je izvansudsku nagodbu prema kojem bi Facebook trebao platiti pet milijardi dolara zbog zloupotrebe podataka američkih korisnika. To piše Wall Street Journal pozivajući se na insajderske informacije.

Među predstavnicima FTC-a je troje republikanaca bili za ovakvu izvansudsku nagodbu, dok je dvoje demokrata bilo protiv. Odluku još mora potvrditi Ministarstvo pravosuđa.

Facebook se još nije oglasio o ovoj rekordnoj kazni za nepoštovanje odredbi o zaštiti podataka. Krajem travnja su u koncernu priopćili da su za svaki slučaj namijenili tri milijarde dolara za moguću kaznu, ali će ona sada biti još za dvije milijarde viša.

U ugovoru s FTC-om iz 2011. godine Facebook je obećao transparentnije postupanje s korisničkim podacima. Tvrtka se također obavezala da će sada jasnije informirati korisnike kada se njihove informacije dijele s trećim stranama i zatražiti njihovu suglasnost.

Ako se ova novčana kazna potvrdi, to će biti najveća kazna FTC-a ikada izrečena za nepoštovanje zaštite osobnih podataka nekom poduzeću.

Međutim, iznos je u skladu s procjenama Facebooka. Iz tvrtke su ranije ove godine izjavili da očekuju kaznu od 5 milijardi dolara.

14.07.2019. 09:44:00
http://metro-portal.hr/facebook-dobio-5-milijardi-dolara-kazne/119545/