Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2011. 13:40:55
MOGLO BI BITI...

Evolucija je uzrok želje za luksuzom?

Primjera luksuza u životinjskom svijetu je napretek, jedino što se razlikuju od ljudskih

Fejkanog pauna nije lako naći
Fejkanog pauna nije lako naći (Wikipedia)

Luksuzne stvarčice oduvijek privlače svačije oko, imali novaca ili ne. Najdrastičniji su primjeri, recimo, kava koja se radi od fekalija cibetke i, najsvježiji, čaj od fekalija pande. Da, dobro ste čuli, čaj od fekalija pande.

Navodno poluprobavljeni listići bambusa koji prođu kroz probavni trakt pande imaju neprocjenjive kvalitete kad se osuše i spakiraju kao čaj, barem tako kaže začetnik ideje An Yashi. Doduše, on je procijenio vrijednost navedenog na 36 tisuća dolara za kilu! Mora da liječe rak za dva dana ..

No, ovakvih ludosti ima napretek, a još od sredine sedamdesetih i Amosha Zahavija provlači se teza da je ljudska želja i potreba za luksuzom normalna stvar, štoviše, posljedica je evolucije. Kao dokazi navode se čudnovate stvari iz životinjskog svijeta, to jest raznorazni ukrasi koje po tijelu imaju muški primjerici različitih vrsta.

Svi znamo za razne egzotične i čarobne ptice koje izgledaju kao da su izašle s crtaće ploče nekog mladog nadobudnog umjetnika na opakom tripu. Zahavi tvrdi da je upravo to razlog želje za luksuzom, preciznije, da te životinje imaju takve ukrase kako bi se zaštitile od krivotvorina.

Znači, šarene kukmice na glavi su pravi Fendi, a svaka neugledna cura dotične vrste odmah će shvatiti kiti li se mužjak tuđim ili svojim perjem, pa će dječicu raditi s onim koji nema fejkanu irokezicu, nego mu je izrasla sama.

Poučak iz ove priče nije do kraja jasan, čekamo da se znanstvenici odluče, no već vidimo kakvu je reakciju izazvala fejkana Fendica premijerke, pa možemo povjerovati u teoriju barem na trenutak.

21.11.2011. 13:40:55
http://metro-portal.hr/evolucija-je-uzrok-zelje-za-luksuzom/65686/