Metro-portal.hr

objavljeno 29.02.2016. 16:30:00
POTRUDITE SE

Evo zašto treba imati prijatelje

Osobe treće životne dobi koje nakon umirovljenja sudjeluju u raznim grupnim društvenim aktivnostima kandidati su za dulji i ispunjeniji život

Nabavite ih na vrijeme da vam traju cijeli život
Nabavite ih na vrijeme da vam traju cijeli život (Shutterstock)

Prijatelji su važan dio života svakog čovjeka, jer uz njih dolaze i društvene aktivnosti koje, naročito u poznijim godinama, blagotvorno djeluju na zdravlje i produžuju život, pokazao je cijeli niz istraživanja.

Dobrobit sudjelovanja u društvenim aktivnostima nakon odlaska u mirovinu može se usporediti s pozitivnim učinkom redovite tjelovježbe nakon umirovljenja, kažu australski znanstvenici.

Znanstvenici su tijekom studije vodili evidenciju o 424 osobe starije od 50 godina kojima se bližilo umirovljenje. Postavljeno im je pitanje u koliko su klubova, organizacija ili skupina koje se bave društvenim aktivnostima angažirani, a morali su odgovoriti i na pitanja o tome u kolikoj su mjeri zadovoljni kvalitetom življenja i svojim zdravstvenim stanjem.

Tijekom idućih šest godina znanstvenici su pratili jesu li ispitanici nastavili sudjelovati u aktivnostima navedenih skupina i društvenih organizacija te su vodili evidenciju o tome koliko je ispitanika za vrijeme studije umrlo.

Rezultati su pokazali da je 28 sudionika istraživanja umrlo u roku od šest godina nakon umirovljenja i da je najsigurniji pokazatelj vremena njihove smrti tijekom studije bila njihova životna dob. Naime, prosječan rizik od smrti kod pedesetpetogodišnjaka iznosio je 1%, u odnosu na 8% kod osoba od 65 godina.

Drugi najrelevantniji pokazatelj vremena smrti u istom šestgodišnjem razdoblju bio je podatak o broju društvenih grupa u čijem su radu ispitanici sudjelovali.

Primjerice, ako je osoba bila aktivna članica dviju društvenih grupa prije umirovljenja i nastavila je u njezinim aktivnostima sudjelovati i u predstojećih šest godina, rizik od smrtnosti u razdoblju studije bio je 2%. Povećan je, pokazali su rezultati istraživanja, nakon što je osoba odustala od članstva i aktivnosti u jednoj društvenoj grupi, a za čak 12% ukoliko je osoba odustala od obiju društvenih aktivnosti.

Životni vijek na sličan je način produljen za 3% u šestgodišnjoj studiji i u slučajevima kada su ispitanici prije umirovljenja vježbali jedanput tjedno te su se jednakom učestalošću nastavili baviti tjelesnom aktivnošću i nakon umirovljenja. No rizik od smrtnosti je povećan za 6% u slučajevima kada su sudionici istraživanja smanjili učestalost vježbanja na manje od jedanput tjedno, a za čak 11% ako su se u potpunosti prestali baviti redovitom tjelesnom aktivnošću.

"Prije odlaska u mirovinu većina ljudi utroši priličnu energiju i napor u planiranje financija, liječničke skrbi i fizičkih aktivnosti", rekao je Steffens za portal LiveScience. "Istraživanje koje smo proveli pokazalo je da 'društveno planiranje', odnosno planiranje nastavka sudjelovanja u radu društvenih grupa ili uključenje u jednu ili više njih, može biti jednako važno za bolje zdravlje i radost življenja u mirovini".

Studija je pokazala i da zdravstveno stanje ispitanika, utemeljeno na njihovoj subjektivnoj procjeni na početku studije nije bilo značajan pokazatelj smrtnosti u razdoblju od šest godina nakon umirovljenja.

Znanstvenici napominju da je potpuno nevažno je li umirovljenik član nekog bridž kluba, književnog kluba ili sudjeluje u aktivnostima grupe koja djeluje pri njihovoj crkvi te ističu kako je najvažnije da su u radu društvenih grupa redoviti i aktivni.

29.02.2016. 16:30:00
http://metro-portal.hr/evo-zasto-treba-imati-prijatelje/96763/