Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2018. 15:45:00
ZNATE LI?

Evo zašto pod hitno trebate prestati pušiti

tijelo za vrijeme pušenja jedne cigarete apsorboira do 90 posto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo dulje nego što osoba osjeti njegove efekte

Nije jednostavno, ali vrijedi pokušati
Nije jednostavno, ali vrijedi pokušati (Shutterstock)

Nikotin je ono na čemu se temeljji ovisnost pušača i što eksploatira duhanska industrija - tijelo za vrijeme pušenja jedne cigarete apsorboira do 90 posto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo dulje nego što osoba osjeti njegove efekte. 

Dva sata nakon što nikotin uđe u tijelo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata tijelo ostaje bez pola unesenog nikotina te mu je potrebna nova doza. 

Ulaskom u tijelo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uljučujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se s vremenom izlučuju u urinu.

Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, slini, noktima i kosi pušača. 

Kako bi razina kotinina u tijelu pušača bila u jednakoj razini kao u osobe koja nije pušač, potrebno je čak dva tjedna, a mnogo više tjedana je potrebno kako bi se razina u urinu relativno uravnotežila.

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje ovisni o nikotinu. No, sugerirajuemocionalnu vezanost za pušenje.

Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori par dana do par tjedana nakon pušenja

Prvi tjedan je najčešće najteži, a simptomi se smanjuju u dolazećim tjednima. Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tijela, osobe i dalje mogu osjećati psihološku potrebu za pušenjem. Ipak je neke ljudske navike teško iskorijeniti. 

Pokušajte!

21.07.2018. 15:45:00
http://metro-portal.hr/evo-zasto-pod-hitno-trebate-prestati-pusiti/113342/