Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2015. 09:48:00
ZANIMLJIVO

Evo što vam stoji na putu prema vitkoj liniji

Ne, nije nemoguća misija
Ne, nije nemoguća misija (Shutterstock)

Vitka linija nekima se čini kao nedosanjani san, jer svakoga puta kad se približe svom zadanom cilju, nešto neobjašnjivo krene u krivom smjeru i kilogrami jednostavno više ne odlaze.

Naravno, pridržavate se dijete, vježbate i aktivni ste, a opet ništa? Stručnjaci za prehranu imaju poruku za vas - jedite više vlakana.

Naime, ma koliko se trudili i odricali, prilagodili prehranu, sve može otići u vjetar zbog samo jedne pogreške, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Massachusetts. 

Znanstvenici su tijekom jednogodišnjeg istraživanja proučavali sudionike podijeljene u dvije skupine. U jednoj su sudionici pazili na prehranu, konzumirali zdrave namirnice, reducirali količinu šećera, bavili su se tjelesnom aktivnošću.

U drugoj su sudionici u svoju prehranu samo uveli namirnice koje obiluju vlaknima - 30 grama na dan

Na kraju istraživanja, nakon godinu dana rezultati su bili zapanjujući - obje skupine imale su iste rezultate. Izgubili su gotovo isti broj neželjenih kilograma. 

Istraživači su zaključili da se cijela priča o gubitku viška kilograma zapravo vrti oko samo jedne stvari, a to je nedovoljna konzumacija prehrambenih vlakana. Tako je ovo istraživanje pokazalo da je jedno drugo bilo također u pravu - za svakih 10 grama topivih vlakana u prehrani smanjuje se količina masnih naslaga za 3,7 posto

Izgleda da je recept za ravan trbuh prilično jednostavan - u svoju prehranu uvrstite dovoljno zobi, graha i bobičastog voća, redom namirnica izuzetno bogatih prehrambenim vlaknima i problemi će biti riješeni.

26.12.2015. 09:48:00
http://metro-portal.hr/evo-sto-vam-stoji-na-putu-prema-vitkoj-liniji/95695/