Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 11:10:00
PUMPE JOŠ RADE

Evakuirana nuklearka Fukushima Daiichi

Tepco provjerava stanje u nuklearki, pumpe navodno rade, ali je povećana razina opasnosti od katastrofe

Fukushima
Fukushima (Wikipedia)

Nakon više novih snažnih potresa evakuirano je osoblje iz nuklearke u Fukushimi, ali pumpe za hlađenje reaktora 1, 2 i 3 još rade, priopćio je Tepco, prenosi Hina.

U utorak su Japan pogodila dva nova snažna potresa, jedan magnitude 6,3 blizu obale prefekture Chibe na istoku zemlje od kojeg su se zaljuljale zgrade u 77 km udaljenom Tokiju i drugi magnitude 5,5 u prefekturi Nagano u središtu zemlje.

Nakon potresa je ujutro izbio požar u nuklearci koji je ugašen. Tepco je nakon toga naredio svim radnicima i inženjerima da napuste nuklearku. Tvrtka provjerava stanje u nuklearki, ali pojedinosti još nisu poznate, rekao je glasnogovornik korporacije.

U nuklearnom kompleksu od 11. ožujka, kada su Japan pogodili razorni potres i tsunami u kojima je teško oštećena nuklearna elektrana Fukushima Daichi, bez prekida radi nekoliko stotina radnika i inženjera, koji nastoje ublažiti posljedice katastrofe. Nakon novih potresa u utorak nije izdano upozorenje za tsunami, izvijestio je Kyodo news.

Američka Agencija za geološka istraživanja priopćila je da je prvi potres bio na dubini od 33 kilometra, 112 kilometara južno-jugoistočno od Honshua. Nakon potresa privremeno je zatvorena japanska glavna međunarodna zračna luka Narita, navodi agencija Kyodo. Letovi su nakon provjere ponovno uspostavljeni. Nešto ranije, prema izvješću agencije Kyodo, potres jakosti 5,5 pogodio je prefekturu Nagano u središnjem Japanu.

Razina opasnosti kao u Černobilu 

Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986., dok je dosadašnja ocjena 5 jednaka onoj koju je dobila nesreća na Otoku tri milje u SAD-u. Odluka je uslijedila nakon što je japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) objavila preliminarne izračune po kojima oštećena elektrana ispušta i do 10.000 TBq (terabekerela) radioaktivnog materijala po satu. Međunarodna skala nuklearnih i radioloških događaja (INES), ide od Razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do Razine 7 "velike nesreće" kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz zdravstvene i ekološke posljedice vrlo širokih razmjera.

12.04.2011. 11:10:00
http://metro-portal.hr/evakuirana-nuklearka-fukushima-daiichi/57630/