Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 12:25:25
KRITIČNA SITUACIJA

Evakuirana naftna platforma u Sjevernom moru zbog nestabilnog tlaka

Nekontrolirani tlak je vrlo ozbiljan i može dovesti do velike nesreće, rekao je čelnik Udruge za zaštitu okoliša

Naftna platforma
Naftna platforma (Wikipedia)

Norveški proizvođač nafte i plina Statoil priopćio je u petak da je evakuirao platformu "Gullfaks C" u Sjevernom moru nakon što su promjene u tlaku bušotine prouzročile pogrešku na jednom od dva sigurnosna ventila.

Udruga za zaštitu okoliša Bellona izjavila je da je situacija "vrlo kritična" i istaknula je rizike eksploatacije nafte i plina u moru, podsjećajući na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu.

"Nema istjecanja i nema ozlijeđenih", rekao je glasnogovornik Statoila Gisle Johanson. "Situacija na platformi je stabilna i planiramo daljnje operacije za njezino normaliziranje".

Johanson je rekao da je evakuacija devedesetak radnika poduzeta zbog "stanje nestabilnog tlaka" na bušotini Gullfaks, objasnivši da to znači "previsok ili prenizak" tlak".

"Nekontrolirani tlak je vrlo ozbiljan i može dovesti do velike nesreće", rekao je čelnik Bellone Frederic Hauge.

Gullfaks se nalazi na području plinskog polja Tampena u norveškom dijelu Sjevernog mora. Dnevno proizvode 78.000 barela nafte, a godišnje 420 milijuna kubičnih metara plina.

Dubina mora na toj lokaciji je 130 do 220 metara, a bazeni nafte na 1.700 do 2.000 metara ispod razine mora.(hina/metro-portal)

21.05.2010. 12:25:25
http://metro-portal.hr/evakuirana-naftna-platforma-u-sjevernom-moru-zbog-nestabilnog-tlaka/40568/