Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 14:33:43
OZBILJAN PROBLEM

Eurozoni prijete grčki problemi

Postoji ozbiljna prijetnja da se grčki problemi preliju u druge dijelove eurozone, kazao je u srijedu član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Axel Weber

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Weber, koji je na čelu njemačke središnje banke Bundesbank, kazao je pred njemačkim parlamentarcima da je opravdan njemački doprinos grčkom paketu pomoći vrijednom 110 milijardi eura.

"Nemogućnost vraćanja grčkih dugova u ovoj trenutno vrlo osjetljivoj situaciji predstavljala bi značajan rizik za stabilnost monetarne unije i financijskog sustava", kazao je u uvodnom govoru pred parlamentarnim odborom za proračun. "Postoji opasnost od ozbiljnih posljedica prelijevanja problema na ostale zemlje eurozone i povećanih negativnih povratnih učinaka na tržište kapitala."

Grčka se ne bi mogla sama spasiti od krize i njezina sposobnost za prikupljanje sredstava na tržištu bila je "ozbiljno ugrožena". Weber je rekao da je paket pomoći prihvatljiv jer je vezan uz stroge uvjete, uključujući mjere štednje i reforme koje je obećala Atena.

"Odlučujuće je što je program vezan uz stroge uvjete, koji će se tromjesečno provjeravati", rekao je. "Samo takvi strogi uvjeti čine mjere potpore prihvatljivima."

Sličnu zabrinutost iskazao je i čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji je izjavio za list Le Parisien da postoji rizik širenja grčke dužničke krize na ostatak Europe, ali i da ne postoji stvarna prijetnja za velike zemlje poput Francuske i Njemačke. "Uvijek postoji rizik od prelijevanja problema", rekao je. "Spomenut je Portugal, no on već poduzima mjere, dok su ostale zemlje u solidnijoj situaciji ... no, trebamo ostati na oprezu".

Čelnik Bundesbanka također je pozvao na reforme europskih proračunskih pravila i statističkih procedura kako bi se osiguralo da nijedna druga zemlja ne zapadne u slične teškoće. "Gledajući unatrag, treba biti oprezan kod fiskalnog okvira i statistike, tako da se takva situacija nikada ne ponovi", rekao je Weber.

Finski ministar financija danas je izjavio da još uvijek postoji rizik širenja grčkih financijskih problema na Španjolsku ili Portugal. "Naša gospodarstva su tako povezana da je rizik da se problemi prošire iz jedne zemlje u drugu vrlo visok", kazao je ministar financija Jyrki Katainen u intervjuu za finski MTV3. Dodao je da je neophodno da grčki parlament odobri zakon o trogodišnjim mjerama stroge štednje kojeg je predložila vlada premijera Georgea Papandreua. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 14:33:43
http://metro-portal.hr/eurozoni-prijete-grcki-problemi/39341/