Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2011. 17:57:00
KOLIKO ĆEMO JOŠ ČEKATI?

Europskoj komisiji treba još vremena da procjeni Hrvatsku

"Mi radimo procjene ne samo na temelju izvješća hrvatske vlade nego i na temelju vlastitih informacija te drugih izvora", kazala je Natasha Butler

EU
EU (Getty Images)

Europskoj komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna za zaključenje pristupnih pregovora te od Zagreba očekuje još neka objašnjenja i materijale u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje, rekla je u četvrtak Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, prenosi Hina.

"Mi smo usred procesa proučavanja određenog broja dokumenata koje smo prošli tjedan dobili od hrvatske vlade vezano uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Treba nam još malo vremena da proučimo ta izvješća. Osim toga, ima još nekih elemenata i materijala gdje su nam potrebna dodatna objašnjenja u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje i očekujemo da ćemo to ubrzo dobiti od hrvatske vlade", rekla je Butler, odgovarajući na novinarski upit kakvu je ocjenu povjerenik Fuele iznio veleposlanicima zemalja članica EU-a s kojima se sastao u četvrtak ujutro na radnom doručku.

Bruxelles također očekuje izvješće misije koju čine stručnjaci Europske komisije i zemalja članica a koja je nedavno posjetila Hrvatsku.

"Mi radimo procjene ne samo na temelju izvješća hrvatske vlade nego i na temelju vlastitih informacija te drugih izvora, poput civilnog društva, Delegacije EU-a", rekla je Butler, dodajući da se izvješće misije očekuje sljedeći tjedan.

Po glasnogovornici Butler, procjenu Komisije o hrvatskoj spremnosti za zatvaranje pregovora ne "treba očekivati ni sljedeći tjedan".

Na pitanje kakva je bila reakcija veleposlanika zemalja članica na Fueleovo izlaganja, Butler je rekla da u "Europskoj uniji ne prakticiraju otkrivati sadržaj povjerljivih razgovora na COREPER-u i drugim tijelima EU-a."

"Povjerenik je veleposlanicima dao pregled stanja hrvatskih pristupnih pregovora kako bi ministri vanjskih poslova, koji se sastaju u ponedjeljak, bili o tome obavješteni i kako bi o tome mogli raspravljati tijekom radne večere", rekla je.

Butler nije htjela ni potvrditi ni opovrgnuti da će ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak raspravljati o datumu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo.

Po diplomatskim izvorima, kao najizgledniji datum za hrvatsko pristupanje spominje se sredina 2013.

Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u srijedu je izjavila novinarima kako je "impresionirana napretkom" koji je Hrvatska ostvarila u izgradnji pravosudnog sustava, odnosno u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, o kojem ovisi završetak pristupnih pregovora.

Europska komisija je na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu razgovarala o trenutačnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora, a povjerenica Reding je rekla kako očekuje da će do konačne ocjene Komisije o hrvatskoj spremnosti za zatvaranje pregovora doći uskoro.

Diplomatski izvori ističu da se s ocjenom povjerenice Reding o hrvatskoj spremnosti slaže i njezin kolega zadužen za proširenje Štefan Fuele.

Europska unija ne namjerava uvoditi nikakav nadzorni mehanizam nakon ulaska Hrvatske, kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, ali su veliki izgledi da se sadašnji način praćenja provedbe ispunjavanja obveza u privremeno zatvorenim poglavljima nastavi i nakon zaključenja pregovora, sve do kraja procesa ratifikacije u zemljama članicama, odnosno do dana ulaska u EU.

19.05.2011. 17:57:00
http://metro-portal.hr/europskoj-komisiji-treba-jos-vremena-da-procjeni-hrvatsku/59044/