Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2014. 16:03:00
HE HE

Europski mravi uvijek idu - ulijevo?

Britanski tim stručnjaka ustvrdio je da mravi koji žive u Europi uglavnom skreću ulijevo kada istražuju nepoznati teren, što je ponašanje koje bi moglo imati više objašnjenja

Kuda sad? Lijevo!
Kuda sad? Lijevo! (Arhiva)

Mravi su fascinantna bića koja grade toliko složene zajednice da je to jednostavno nevjerojatno, no i ostali oblici njihovog ponašanja mogu nas ostaviti zbunjenima. Tako je, primjerice, ustanovljeno da europski mravi u istraživanjima prostora obično skreću samo u jednu stranu - lijevu.

Ekipa Edmunda Hunta sa Sveučilišta u Bristolu proučavala je ponašanje mrava iz vrste Temnothorax Albipennis, koji grade svoje mravinjake u malim pukotinama u stijenama.

Oni su stavljali mrave pred različite izazove, dokazujući da će se oni uglavnom okrenuti ulijevo kada ulaze u nepoznati prostor.Rezultati su objavljeni u srijedu u časopisu Biology Letters Britanskog kraljevskog društva.Ekipa predlaže nekoliko objašnjenja tog ponašanja.

Prvi je da koriste lijevo oko da bi uočili grabežljivce,a osim toga, postoji i objašnjenje zbog čega svi idu u istom smjeru - time ograničavaju rizik da će neki od njih biti žrtva predatora u potrazi za izoliranim plijenom.

26.12.2014. 16:03:00
http://metro-portal.hr/europski-mravi-uvijek-idu-ulijevo/89224/