Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 21:33:00
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Europski ministri dogovorili postupno ublažavanje ograničenja letova

Udruženje svjetskih zračnih prijevoznika (IATA) zatražilo je u ponedjeljak barem djelomično otvaranje zračnog prostora u Europi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Ministri prometa članica Europske unije u ponedjeljak su dogovorili postupno ublažavanje ograničenja letova uvedenog zbog erupcije islandskog vulkana.

Po sporazumu će područje neposredno oko vulkana ostati zatvoreno ali su ministri pozvali na "progresivno i koordinirano" otvaranje zračnog prostora u drugoj zoni udaljenijoj od vulkana. "Od sutra ujutro trebalo bi poletjeti više zrakoplova", rekao je povjerenik EU-a za promet Siim Kallas na konferenciji za tisak poslije video konferencije ministara. On je rekao da će se sporazum početi provoditi u utorka ujutro i dodao da "neće biti kompromisa glede sigurnosti".

Španjolsko predsjedanje Europskom unijom u ponedjeljak je priopćilo da europski ministri, nakon obustave letova zbog vulkanske prašine, ne dijele "kritike zračnih kompanija" i tvrde da im je "najbitnija bila sigurnost".

"Ne dijelimo kritike zračnih kompanija", izjavio je španjolski ministar prometa Jose Blanco i istaknuo da je "najbitnija sigurnost". Europske zračne kompanije su, naime, izrazile nezadovoljstvo zabranom zračnog prijevoza nakon erupcije vulkana Eyjafjallajokull. Udruženje svjetskih zračnih prijevoznika (IATA) zatražilo je u ponedjeljak barem djelomično otvaranje zračnog prostora u Europi, kritizirajući način na koji mjerodavna europska tijela odgovaraju na tu krizu.(hina/metro-portal)

 

19.04.2010. 21:33:00
http://metro-portal.hr/europski-ministri-dogovorili-postupno-ublazavanje-ogranicenja-letova/38219/