Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2012. 14:24:02
LJUBLJANSKA BANKA

Europska komisija udijelila packe Sloveniji

Prilikom primanja u NATO pokušali su nas ucijeniti Savudrijskom valom, no Obama im je zveknuo zvučnu šamarčinu pa su odustali

Sloveniji niski udarci nisu strani, dapače
Sloveniji niski udarci nisu strani, dapače (Arhiva)

Europska komisija smatra da je pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije i nada se da će se proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU-u 1.srpnja sljedeće godine kako je i planirano, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Komisija je još u svibnju ove godine potvrdila da je Hrvatska još 2010. u vrijeme pregovora o poglavlju 4 (Sloboda kretanja kapitala) izrazila spremnost pregovarati o pitanju štediša Ljubljanske banke pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. Nakon toga tadašnji hrvatski ministar financija Ivan Šuker poslao je pismo BIS-u u kojem potvrđuje tu spremnost.

Banka za međunarodno poravnanje u Baselu vrlo je brzo odgovorila na to pismo i već u studenome 2010. objavila da ne može posredovati u tom sporu jer ne može ponuditi ništa novo u odnosu na neuspješne pregovore o sukcesiji koji su vođeni od lipnja 2001. do rujna 2002.

Sloveniji je ovo druga uzastopna ucjena Hrvatske prije primanja u međunarodne organizacije. Podsjećamo, prilikom primanja u NATO pokušali su nas ucijeniti Savudrijskom valom, no Obama im je zveknuo zvučnu šamarčinu pa su odustali. Ima li EU sličnog političara koji bi "drage susjede" mogao naučiti europskim normama ponašanja, ostaje otvoreno.

23.07.2012. 14:24:02
http://metro-portal.hr/europska-komisija-udijelila-packe-sloveniji/72803/