Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2013. 08:02:00
NAPOKON

Europska komisija udara na kartičare

Europska komisija razmatra smanjenje visokih naknada na transakcije debitnim i kreditnim karticama koje su izdašan prihod kartičarskih tvrtki poput Vise i MasterCarda

Režu se naknade na transakcije
Režu se naknade na transakcije (Shutterstock)

Planom se ne predviđa potpuno ukidanje naknada, o čemu se ranije također razmišljalo, ali će ipak zadati udarac kartičarkoj industriji, piše list.

EK je razmatrala načine kako smanjiti te naknade nakon što je 2007. ocijenila da se naknadama na kartice izdane u Europi krše pravila o konkurentnosti i povećavaju troškovi i kupcima i trgovcima.

Najnoviji plan predviđa ograničenje naknada na 0,2 posto vrijednosti transakcije ostvarene svim debitnim i kreditnim karticama. Ta bi se mjera u potpunosti primjenjivala nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja u kojem bi ograničenje vrijedilo samo za prekograniče transakcije.

MasterCard i Visa Europe već su ograničile naknade na 0,2 vrijednosti transakcije za debitne i 0,3 posto za kreditne kartice, u okviru dogovora s regulatornim vlastima o suzbijanju kartela.

Prema procjeni EK-a, predviđeno ograničenje smanjit će ukupan iznos naknada za debitne kartice u EU-u s 4,8 milijardi eura na 2,5 milijardi eura.

Naknade za kreditne kartice past će na 3,5 milijardi eura s 5,7 milijardi eura kad ograničenje stupi na snagu, piše list.

17.07.2013. 08:02:00
http://metro-portal.hr/europska-komisija-udara-na-karticare/79304/