Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2010. 20:12:37
PROBLEMATIČNA POGLAVLJA

Europska komisija: Sredite pravosuđe i dobit ćete datum ulaska u EU

EK ocijenit će napredak u poglavlju 23 u prvom tromjesečju sljedeće godine, a najveći problemi i dalje su korupcija i brodogradilišta

Jadranka Kosor sa šefom Delegacije EU u RH Paulom Vandorenom
Jadranka Kosor sa šefom Delegacije EU u RH Paulom Vandorenom (Boris Kovačev/Cropix)

Hrvatska može završiti pregovore kad ispuni sva mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), a Europska komisija ocijenit će napredak u tom poglavlju u prvom tromjesečju sljedeće godine, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Komisija smatra da pregovori trebaju biti zaključeni kada Hrvatska ispuni mjerila za zatvaranje, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, uključujući borbu protiv korupcije, čime će se otkloniti potreba da EU razmatra uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju nakon njezina pristupanja", pročitao je povjerenik Fuele zaključak koji je Komisija prihvatila u utorak popodne.

Komisija je uvela verifikacijski mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku, za koje je ocijenjeno da nisu bile u potpunosti spremne za članstvo u trenutku ulaska u EU 2007. Pomoću tog mehanizma još se prati kako te dvije zemlje ispunjavaju preuzete obveze.

Europska komisija u utorak je prihvatila izvješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, te strategiju proširenja i glavne izazove za razdoblje 2010.- 2011.

"Zadnjih sto metara maratona uvijek su najteži. Zemlja treba moći od prvog dana članstva u potpunosti prihvatiti prava i obveze, koji iz toga proizlaze. Uvjereni smo da će hrvatski političari i društvo u cjelini ujediniti svoje napore kako bi dovršili reforme koje još treba provesti kako bi se što prije ispunio taj cilj", izjavio je Štefan Fuele.

U izvješću o napretku Komisija daje iscrpan prikaz svega što je u Hrvatskoj poduzeto u proteklih godinu dana.

"Hrvatska je ostvarila postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo od početka pristupnih pregovora u listopadu 2005. Hrvatska ispunjava kopenhaške političke kriterije. Glede gospodarskih kriterija, Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo", navodi Komisija.

U dijelu izvješća u kojem se daje prikaz ostvarenog po pojedinim poglavljima, najviše je prostora dano poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, s naglaskom na provedbenoj bilanci, ispunjavanju donesenih mjera u praksi što dužnosnici Komisije spominju gotovo u svakoj prigodi.

"Hrvatska mora ispuniti mjerila za zatvaranje u području pravosuđa i temeljnih prava, posebice u stvaranju potrebne provedbene bilance glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanja i zaštite manjina, uključujući povratak izbjeglica, suđenja za ratne zločine i punu suradnju s ICTY-em, uz rješavanje pitanja pristupa ICTY-a dokumentima", navodi Komisija.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8), koje se smatra drugim po težini nakon Pravosuđa i temeljnih prava, Komisija navodi da Hrvatska "mora donijeti planove za restrukturiranje brodogradilišta u skladu s europskom pravnom stečevinom".

Komisija navodi da je Hrvatska ostvarila "dobar napredak" u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje triju poglavlja s financijskim implikacijama (Poljoprivreda i ruralni razvoj, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe), ali da mora "poduzeti napore kako bi u potpunosti uspostavila upravne strukture potrebne za upravljanje i nadzor sredstava iz fondova EU-a".

Pregovori završeni u prvoj polovici 2011. godine?

Izvješće o napretku Europske komisije ostavlja otvorena vrata da Hrvatska zaključi pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je zastupnik Europske pučke stranke (EPP) Gunnar Hoekmark, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

"Iako je Komisija napustila politiku da određuje datume za kandidate i potencijalne kandidate, čini se da ovogodišnje izvješće o Hrvatskoj naznačuje da hrvatski cilj zaključenja pregovora u prvoj polovici 2011. nije neutemeljen. Kao netko tko pozorno prati hrvatski pristupni proces, osobno bih želio da se pristupni sporazum s Hrvatskom potpiše tijekom mađarskog predsjedništva", rekao je Hoekmark.

On ističe da su hrvatski pregovori zahtjevniji od onih koje su vodile zemlje iz prethodnog kruga proširenja. "Bilo bi pogrešno uspoređivati hrvatski pristupni proces s prethodnim proširenjima. Narav pregovora se promijenila uvođenjem mjerila kojima se jasno definiraju ključni kriteriji i tako postavljaju stroži zahtjevi u pregovorima", kaže Hoekmark. (hina/metro-portal)

09.11.2010. 20:12:37
http://metro-portal.hr/europska-komisija-sredite-pravosudje-i-dobit-cete-datum-ulaska-u-eu/50962/