Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2013. 14:15:00
PRISM

Europska komisija ogorčena, Snowden nestao iz hotela

Oglasila i Europska komisija koja je ogorčena ponašanjem SAD, pa je Tonio Borg u ime EK u Europskom parlamentu osuo paljbu po SAD

Ameri su sad stvarno pretjerali
Ameri su sad stvarno pretjerali (Arhiva)

Edward Snowden, zviždač koji je svijetu otkrio PRISM i nevjerojatne količine podataka koje o građanima svijeta prikupljaju SAD nestao je iz hotela i ne zna se gdje se nalazi. Zna se da je želio doći do Islanda i tamo zatražiti azil, no za sada vijesti o njemu nema.

Bojao se CIA-e i njene osvete, tvrde mediji, pa je zato otišao u ilegalu nakon eksplozivnih vijesti i, prema nekim izvorima, sprema daljnje curenje informacija koje bi trebale biti još spektakularnije.

Julian Assange oglasio se iz svog dobrovoljnog zatvora u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pozdravljajući Snowdenov izlazak u javnost s podacima, no istovremeno izražavajući bojazan za njegov život.

U međuvremenu se oglasila i Europska komisija koja je ogorčena ponašanjem SAD, pa je Tonio Borg u ime EK u Europskom parlamentu osuo paljbu po SAD i ustvrdio da će EK tražiti jasno obećanje od SAD u pogledu poštiva temeljnog prava svih europskih građana na zaštitu njihovih osobnih podataka.

Europski građani moraju imati jednaka prava kao američki građani, poručio je. 'Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding razgovarat će o tome s američkim vlastima' na sastanku Europske komisije i američke vlade u petak u Dublinu, kazao je. 'Zatražit ćemo pojašnjenja i postaviti pitanje je li pristup osobnim podacima u okviru programa PRISM ograničen na pojedinačne slučajeve koji se temelje na utemeljenim i specifičnim sumnjama ili je riječ o skupnom prijenosu podataka', kazao je.

Program PRISM prošli su tjedan razotkrili Washington Post i Guardian. Programi poput PRISM-a 'ugrožavaju temeljno pravo na zaštitu i povjerljivost podataka europskih građana', rekao je Borg.

11.06.2013. 14:15:00
http://metro-portal.hr/europska-komisija-ogorcena-snowden-nestao-iz-hotela/78666/