Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2012. 14:57:00
PORUKE IZ EUROPE

Europska komisija: Hrvatska na dobrom putu, ali problemi postoje

"Pripreme Hrvatske za članstvo u EU-u na pravom su putu. Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom", stoji u izvješću

Fotografija vijesti

U svom izvješću o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora Europska komisija priznala je veliki stupanj usklađenosti hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom, ali istovremeno i identificirala pitanja u kojima su potrebni daljni napori, prenosi Hina.

"Općenito, pripreme Hrvatske za članstvo u EU-u na pravom su putu. Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom", kaže se u zaključcima izvješća, koje je Europska komisija objavila u utorak. Dodaje se da je "Komisija identificirala ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori".

U poglavlju 8 - Tržišno natjecanje, Hrvatska općenito ostvaruje dobar napredak u ispunjavanju kriterija i zahtjeva iz poglavlja Tržišno natjecanje, kaže Komisija.

U najtežem poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava bilježi se napredak.

Komisija kaže da je provedba strategije reforme pravosuđa i akcijskog plana u skladu s predviđenim rokovima, ali da je odgođeno stupanje na snagu novog sustava javnih ovrha.

Nastavljeno je poboljšanje i u području učinkovitosti pravosuđa te u racionalizaciji sudova. Poboljšana je provedba sudskih odluka, posebice kroz djelovanje financijske agencija FINA. Broj neriješenih sudskih predmeta u razdoblju od prosinca 2010. do prosinca 2011. porastao je za 5,2 posto. Smanjuje se broj starih sudskih predmeta, od prosinca 2010. do prosinca 2011. za 12,3 posto, ali je u istom razdoblju broj starih parničnih predmeta porastao za 6,5 posto, a broj starih parničnih predmeta na prvostupanjskim sudovima pao za 9,5 posto.

U dijelu koji se odnosi na suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, navodi se da je počelo suđenje u slučaju ubojstva srpskih civila u selu Grubori. Navodi se da su poduzete mjere za zaštitu svjedoka, da je nova vlada stupila u kontakt sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom s ciljem rješavanja mogućih negativnih posljedica zakona, kojim su proglašeni ništetnim pravni akti bivše JNA, SFRJ i Srbije, a koji je donijela bivša vlada u studenome 2011.

I zakon o sprječavanju sukoba interesa trenutačno je na razmatranju u Europskoj komisiji, koja također najavljuje da će se brzo o tome očitovati. U odgovoru na izravno pitanje je li Komisiji apsolutno neprihvatljivo da ministri sjede u nadzornom odboru naftne kompanije INA, predstavnici Komisije nisu a priori odbacili tu mogućnost, ali su istaknuli da se mora stvoriti učinkovit sustav obrane kako bi se spriječio sukob interesa u takvim slučajevima.

Komisija bilježi napredak i u zaštiti manjinskih prava, stambenog zbrinjavanja izbjeglica, ali se traži nastavak poboljšanja u tim područjima. Komisija također konstatira da je Hrvatska nastavila surađivati s Haškim sudom.

U poglavlju 24 - Pravda, sloboda i sigurnost Komisija navodi da je Hrvatska na pravom putu u pripremama za ispunjavanje kriterija u tom području.

24.04.2012. 14:57:00
http://metro-portal.hr/europska-komisija-hrvatska-na-dobrom-putu-ali-problemi-postoje/70357/