Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2013. 12:29:00
WTF?!

Europska komisija će kazniti Hrvatsku zbog otpada

Hrvatska bi mogla uskoro dobiti penale Europske komisije jer nije za četvrtinu smanjila količinu biorazgradivog otpada, upozoravaju stručnjaci

Hrvatska ne radi ništa po pitanju otpada
Hrvatska ne radi ništa po pitanju otpada (Arhiva)

Stručnjaci i uprava se slažu da taj cilj Hrvatske za preostali mjesec dana ne može postići, ali od Ministarstva zaštite okoliša i prirode i od Agencije za zaštitu okoliša nije se moglo doznati koliko se u Hrvatskoj trenutno odvaja biorazgradivog otpada. Prema podacima Agencije iz 2007. godine, biorazgradivi sastojci čine gotovo 70 posto komunalnog otpada u Hrvatskoj, što je malo više od milijun tona, od čega je tek zanemarivi dio recikliran ili upućen na kompostiranje.

Od 1995. do 2003., prosječno je u hrvatskom komunalnom smeću bilo 74 posto biorazgradivog sastava, od čega 42 posto kuhinjskog i biootpada, 20 posto papira i kartona, 3 posto kože i kostiju, 1,3 posto drva i 8 posto tekstila, službeni su podaci.

Raspadanjem biorazgradivog otpada proizvodi se metan koji čini oko 3 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova, ali prema procjenama stručnjaka, ima 72 puta veći utjecaj na aktualno globalno zatopljenje od ugljičnog dioksida. Zbog toga je EU Direktivom o otpadu obvezala članice da do 2016. za 35 posto smanje količinu biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu, s izuzetkom nekih članica kojima je ostavljen rok do 2016.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode implicitno priznaju da cilj neće biti ostvaren i odgovaraju da je za ostvarenje te obaveze 'trebao biti uspostavljen funkcionalan sustav gospodarenja otpadom prije mnogo godina'. Nasljeđeni sustav ministar Mihael Zmajlović opisao je na primjeru Lećevice: 'Lećevica je slika većine takvih planiranih centara u Hrvatskoj, potrošen je novac, osnovane su tvrtke, isplaćivane su plaće, a Fond je davao milijunske iznose, ali potrebna dokumentacija nije napravljena'.

08.12.2013. 12:29:00
http://metro-portal.hr/europska-komisija-ce-kazniti-hrvatsku-zbog-otpada/82042/