Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2013. 08:14:00
RODITELJSTVO

Europljani žele sretnu, a Amerikanci briljantnu djecu

Razlika u očekivanjima od djece između kontinenata je izuzetno velika

Europljani su puno opušteniji s djecom
Europljani su puno opušteniji s djecom (Arhiva)

Europljani su puno opušteniji kad su djeca u pitanju od Amerikanaca, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Connecticut, jer je stanovnicima Starog kontinenta najvažnija sreća njihove djece, dok je Amerikancima na prvom mjestu genijalnost.

Tako se u odgovu Amerikanci usredotočuju na kognitivne i intelektualne vještine djece, a zapravo ne znaju jesu li djeca sretna, dok je kod Europljana situacija potpuno drugačija.

Istraživanje je uspoređivalo odnos prema djeci u Nizozemskoj i SAD, pa su tako Nizozemci prilično opušteni i provode par sati dnevno s djecom i obitelji, dok Amerikanci imaju posebno određeno vrijeme za djecu.

Amerikancima je, primjerice, teško uspostaviti red u navikama spavanja svoje djece da se ne bi budila tijekom noći, dok se Nizozemci više odmaraju pa im je i raspored djece opušteniji i djeca gotovo u pravilu normalno spavaju.

Dio razlika može se pripisati i radnim navikama, jer Nizozemci, kao i ostali Europljani, imaju porodiljski dopust, dok je to u Americi nepoznanica, jer se majke vrlo brzo vraćaju na posao pa ne čudi da im je najvažnija djetetova inteligencija i radoznalost kao preduvjeti dobrih šansi za pronalazak posla.

17.04.2013. 08:14:00
http://metro-portal.hr/europljani-zele-sretnu-a-amerikanci-briljantnu-djecu/77615/