Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2010. 09:35:00
JE LI VRIJEME ZA PANIKU?

Europi prijete bakterije otporne na antibiotike

Clostridium difficile, meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus, NDM-1, Klebisella pneumoniae - superbakterije su počele pobjeđivati naše najjače oružje - antibiotike

Bakterija Clostridium difficile
Bakterija Clostridium difficile (Wikipedia)

Infekcije superbakterijom Clostridium difficile sve su češća pojava u europskim bolnicama i ta sama činjenica možda i ne bi bila toliko uznemirujuća da se ne radi o mikroorganizmu koji je otporan na naše najjače oružje - antibiotike. Drugi je problem taj što se u europskim zemljama njeno kretanje nadgleda na različite načine i u različitom omjeru.

U jednom europskom istraživanju pokazalo se da je učestalost zaraze ovom bakterijom u bolnicama povećana za 4,1 posto na svakih 10.000 dana u bolnici u 2008. godini s 2,45 posto na 10.000 dana u bolnici iz 2005. godine. „Jasno je da je u porastu, to je sigurno", kazao je Ed Kuijper iz Meicinskog centra Sveučilišta Leiden iz Nizozemske za Reuters. Obzirom da svaka zemlja ima svoj vlastiti sustav nadzora i dijagnostičke testove, u nekim je zemljama djelovanje bakterije C-difficile podcijenjeno, u drugima pak preuveličano.

Pored svega toga, pretjerano uporaba i zlouporaba antibiotika posljednjih nekoliko desetljeća potakla je povećanje broja slučajeva zaraze takozvanim superbakterijama kao što su C-difficile ili meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA).

Prije nekoliko mjeseci znanstvenici su upozoravali i na novu opasnost iz Indije koja je dobila ime New Delhi metalo-beta-laktamaza (NDM-1) i kojoj su predviđali brzo širenje diljem svijeta. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) posjeduje podatak da je u regiji i do 400.000 pacijenata koji pate od zaraze superbakterijama otpornim na antibiotike što je velik zdravstveni problem.

No je li vrijeme za paniku? O ozbiljnosti situacije dovoljno govori činjenica da je ECDC između ostalog pokrenuo kampanju radi širenja osviještenosti o specifičnoj bakteriji Klebisella pneumoniae koja je poprilično česta pojava među bolničkim pacijentima i koja baš poput NDM-1 postaje sve otpornija na antibiotike posljednje generacije. Marc Spregner, direktor ECDC-a, nije sretan što otpornost na antibiotike sve više prisutna jer je sasvim jasno da to predstavlja dodatnu muku i samim pacijentima i čitavom zdravstvenom sustavu.

Kujiperovo istraživanje, inače objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, pokazalo je da su zaraze C-difficileom najčešće u zemljama poput Finske, Poljske i Velike Britanije, a najrjeđe u Francuskoj i Mađarskoj. Istraživači su pratili stanje pacijenata tijekom tri mjeseca - 22 posto njih je umrlo, a C-dificile je za smrt bio odgovoran u 40 posto slučajeva. Komentirajući stanje u Europi, američki stručnjaci, među kojim su bili i Cirle Warren i Richard Guerrant sa Sveučilišta Virginia, naglasili su da je za borbu protiv superbakterija iznimno važan dobar nadzor nad njihovim kretanjem. Kako bismo bili korak ispred ovih skupih i smrtonosnih izbijanja zaraza moramo znati što se sve i gdje nalazi, upozoravaju Warren i Guerrant: „No jedno je sigurno - na antibiotike otporni C-difficile će biti tu sve dok postoje i antibiotici."

16.11.2010. 09:35:00
http://metro-portal.hr/europi-prijete-bakterije-otporne-na-antibiotike/51268/