Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2010. 22:26:05
STOP PIRATIMA

Europa provodi veliku akciju protiv ilegalnog presnimavanja filmova

Veliku operaciju protiv mreže ilegalnog presnimavanja filmova provela je policija u 14 europskih zemalja na zahtjev belgijske policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Operacija se provela u Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Austriji, Republici Češkoj, Norveškoj, Mađarskoj i Švedskoj, rekao je Paul Pinter, iz odjela za nematerijalna kaznena djela švedske policije.

U operaciji provedenoj nakon dvogodišnje istrage belgijske policije razotkrivena je mreža poznata pod imenom "Pozornica", specijalizirana za presnimavanje filmova koji još nisu izašli na DVD-ju, po priopćenju švedskog državnog tužiteljstva.

Meta operacije bilo je 48 velikih web-stranica diljem Europe koji su činili kostur te mreže, rekao je Pinter. Belgijska policija je zakazala tiskovnu konferenciju u srijedu u bruxelleskom državnom tužiteljstvu.

U Švedskoj je pretres proveden na sedam mjesta, među kojima i u jednoj prostoriji s poslužiteljima u predgrađu Stockholma koju koristi internetska stranica za razmjenu datoteka The Pirate Bay i Wikileaks, specijalizirana stranica za objavljivanje povjerljivih dokumenata.

Pinter je rekao da operacija u Švedskoj, tijekom koje su saslušane četiri osobe, nije imala "nikakve veze" s Wikileaksom. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 22:26:05
http://metro-portal.hr/europa-provodi-veliku-akciju-protiv-ilegalnog-presnimavanja-filmova/47513/