Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2008. 10:10:15

Europa organizirano štiti banke

Europske zemlje pojačale zaštitu bankovnih depozita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

Nordijske zemlje Danska i Švedska u ponedjeljak su najavile pojačanu zaštitu bankovnih računa u uvjetima pada vrijednosti dionica na burzama početkom tjedna i novih injekcija središnjih banaka u krizom likvidnosti zahvaćene banke.

Dansko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da su komercijalni zajmodavci pristali uliti 35 milijardi kruna, ili oko 6,4 milijarde dolara (4,63 milijarde eura), tijekom dvije godine u fond koji će pomoći osigurati štediše od gubitaka.

U susjednoj Švedskoj, vlada je priopćila da će podići granicu za osiguranje depozita na 500.000 kruna (71.000 dolara), s dosadašnjih 250.000 kruna.

"Cilj uvođenja te mjere je osigurati povjerenje korisnika bankovnih usluga u financijski sustav", stoji u zajedničkom priopćenju ministra financija Andersa Borga i ministra za tržišta kapitala Matsa Odella.

Dan ranije, u nedjelju, Njemačka je također najavila plan sanacije za posrnulog hipotekarnog zajmodavca Hypo Real Estate i jamstva za zaštitu bankovnih računa građana, kako bi umirila strahovanja od financijskog kraha,.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da građani ne trebaju strahovati za sigurnost svojih ulaganja, a već nekoliko sati kasnije njezina je vlada najavila novi plan spašavanja, vrijedan ukupno 50 milijardi eura, za Hypo Real Estate, drugu po veličini njemačku hipotekarnu banku.

Njemačka je uz to najavila i jamstva za račune građana. Prema riječima glasnogovornika njemačkog ministarstva financija Torstena Albiga, neograničeno jamstvo pokriva nekih 568 milijardi eura štednih pologa i tekućih računa, te oročene štednje.

U ponedjeljak je i Britanija najavila zaštitu običnih štediša uslijed globalnih financijskih previranja, nakon čega su cijene dionica britanskih banaka strmoglavo pale, zbog pojačanih strahovanja da će vlada zatražiti vlasničke udjele u bankama, u zamjenu za pomoć.

Britanija je priopćila da želi dobiti na uvid njemački plan prije poduzimanja bilo kakvih mjera. "Ne možemo obične ljude i male štediše ostaviti nezaštićenima u ovakvim okolnostima", kazala je pomoćnica ministra financija Yvette Cooper za BBC radio. "Još čekamo pojašnjenje od Njemačke".

Glasnogovornik premijera Gordona Browna kazao je da će premijer kasnije u ponedjeljak telefonski razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Također u ponedjeljak britanski će ministar financija Alistair Darling obavijestiti parlament o financijskoj situaciji, nakon što je u nedjelju kazao kako razmatra neke prilično velike korake.

Britaniju je globalna financijska kriza teško pogodila i sve veći broj ekonomista tvrdi da je zemlja na putu u recesiju. Stoga je britanska vlada pod pritiskom da poduzme brze i odlučne mjere kako bi riješila krizu u bankovnom sektoru i problem usporavanja gospodarstva. (hina/metro-portal)

07.10.2008. 10:10:15
http://metro-portal.hr/europa-organizirano-stiti-banke/12279/