Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 22:24:31
SAD PORUČUJU

EU će biti kompletna tek kad zemlje zapadnog Balkana postanu članice

Strategija administracije predsjednika SAD Baracka Obame prema Europi uključuje najužu suradnju s Bruxellesom na proširenju "europske zone mira, prosperiteta i demokracije"

Europska unija
Europska unija (Wikipedia)

"U širenju europske zone mira, prosperiteta i demokracije imali smo važne uspjehe, ali izazovi ostaju. Rad na kompletiranju Europe nije dovršen. Ono što je najuočljivije u sadašnjim naporima Obamine administracije je kako usko surađujemo s EU na postizanju tog cilja, što je planirana strategija", rekao je pomoćnik državne tajnice za Europu i Euroaziju Phillip Gordon, u predavanju koje je u ponedjeljak održao u Centru za transatlanstke odnose (SAIS), sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu.

Gordon je naglasio kako sve to vrijedi i za jugoistočnu Europu, te da je američko i europsko stajalište da "Europa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu punopravne članice Europske unije". Rekavši da je prošloga tjedna bio s državnom tajnicom Hillary Clinton u posjetu zapadnom Balkanu, Gordon je istakao kako je sada "američka politika prema regiji vrlo tijesno usklađena s Europskom unijom", dok su ranije SAD i EU oko toga bili podijeljeni.

Washington se, po njegovim riječima, usko konzultirao s Europom oko pitanja kao što su "put Hrvatske u EU, budućnosti Bosne i Hercegovine, te dijalog između Srbije i Kosova". Također je kazao da su SAD i Europa pozdravili ulazak Hrvatske i Albanije u NATO-u, proširili Akcijski plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crnu Goru, te da će Makedonija ući u NATO čim riješi spor oko imena s Grčkom.

"Taj stupanj suglasnosti oko Balkana je stvarna promjena: to je nekada bilo pitanje koje je dijelilo SAD i Europu, ali sada zajedno koračamo na tom putu. Intenzivna zajednička diplomacija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regiji", istakao je Gordon.

On je, među ostalim, kazao kako SAD snažno podupire i surađuje s Bruxellesom u inicijativi Istočno Partnerstvo EU-a za Ukrajinu, Bjelorusiju, Moldaviju, Gruziju, Azerbejdžan i Armeniju, kako bi se demokracija, stabilnost i sigurnost širili i u tom dijelu svijeta. (hina/metro-portal)


19.10.2010. 22:24:31
http://metro-portal.hr/europa-ce-biti-kompletna-tek-kad-zemlje-zapadnog-balkana-postanu-clanice/49992/