Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2008. 21:40:21

Eurokaz u znaku Amerikanaca

Na ovogodišnjem festivalu koji počinje 21. lipnja bit će predstavljena američka scena

Festival će otvoriti legendarni The Wooster Group s predstavom ‘Siromašno kazalište’
Festival će otvoriti legendarni The Wooster Group s predstavom ‘Siromašno kazalište’

Na ovogodišnjem 22. Eurokazu koji će se održati u Zagrebu od 21. lipnja do 3. srpnja, publika će vidjeti tri koprodukcije s Teatrom ITD te jedan temat posvećen američkoj sceni. Govoreći na konferenciji za novinstvo o glavnom programu ovogodišnjeg festivala, umjetnička direktorica Eurokaza Gordana Vnuk podsjetila je kako se Eurokaz od 1988. nije bavio američkim kazalištem, iako zadnjih godina ta scena doživljava procvat, posebno ona njujorška. Američka kazališna scena bit će predstavljena kroz rad dviju generacija, a Eurokaz će otvoriti legendarni The Wooster Group s predstavom ‘Siromašno kazalište’, koji po prvi puta nastupaju u ovom dijelu Europe. Čikaška skupina Goat Island koja je utjecala na generacije mladih, na ovogodišnji Eurokaz dolazi s predstavom ‘The Lastmaker’, kojom će se i ukinuti rad te  kazališne grupe.

Procvat kazališta u SAD-uUmjetnička direktorica Eurokaza Gordana Vnuk podsjetila je kako se Eurokaz od 1988. nije bavio američkim kazalištem, iako zadnjih godina ta scena doživljava procvat. Američka scena bit će predstavljena kroz rad dviju generacija. 

Nature Theatre of Oklahoma, jedna je od najmlađih kazališnih grupa, sa svojim je neobičnim performansima uspjela u samo godinu dana postati hit na europskim festivalima. Osim tog američkog programa, na Eurokazu će gostovati i ansambl glasovitih Manganiyara koji čini 50 muzičara i pjevača, a priredit će koncert tradicionalnih napjeva islamskih mistika u režiji Roystena Abela. Hrvatska će publika tako po prvi puta uživo čuti sufi glazbenike. Eurokaz će zatvoriti Akram Khan Company i Kineski nacionalni balet. Eurokaz se pojavljuje i kao koproducent projekata koji ove godine nastaju u suradnji s Teatrom ITD.

U hrvatskom dijelu programa bit će predstave triju redatelja: ‘U agoniji’ Branka Brezovca, perfomans Nika Djurića ‘Toranj loše glazbe’ koji povezuje političko kazalište, performans i pop kulturu, te predstava Anje Maksić ‘Lutkina kuća - zmija mladoženja’. Hrvatski dio programa nastavit će se tematom o hrvatskom redatelju, teatrologu i kazališnom pedagogu Branku Gavelli.

Piše: Piše: Livia Čveljo
12.06.2008. 21:40:21
http://metro-portal.hr/eurokaz-u-znaku-amerikanaca/8537/