Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 14:34:09
MSU

Eurokaz nastavlja festivalski program predstavama iz Italije i Slovenije

Iz Italije dolazi inovativni teatar Santasangre koji će prirodnim elementima stvoriti magičnu svjetlost velikih dimenzija

Via Nova
Via Nova (Via Nova, MSU Zagreb)

Iz Italije dolazi Santasangre. Od svojih početaka Eurokaz sustavno prati talijanski inovativni teatar, a rad grupe Santasangre otvara pogled na novu generaciju beskompromisnih talijanskih kazalištaraca. Santasangre je umjetnički projekt začet u Rimu, a predstava Šest stupnjeva eksperiment je rezonancije u kojem holografske slike stvaraju zvuk izravno na pozornici.

Prirodni elementi donose magičnu svjetlost velikih dimenzija, dok je početna točka projekta preispitivanje riječi Apokalipsa zasnovane na laičkom pristupu, lišene bilo kakva religioznog prizvuka.

Dramaturška linija ove tehnološki složene i umjetnički profinjene predstave polazi od četiri osebujna pokreta i zasnovana je na Aristotelovoj Fizici. Projekt nudi osobno viđenje iznimne ljepote i snage koje se ostvaruje kroz glazbu, fotografije, zvukove i tijelo.

Svaka komponenta pozornice podvrgnuta je postupnoj metamorfozi i rastvorit će se gustoći vizualno-akustičnih preljeva. 

Predstava će 18. lipnja imati dvije izvedbe, u 19:00 i 21:00 sat.
Ulaznica stoji 100 kuna.

Iz susjedne Slovenije dolazi Via Negativa. Međunarodno priznati slovenski kolektiv Via Negativa, s kojim je Eurokaz  surađivao na nekoliko projekata, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će svoj najambiciozniji projekt - Via Nova, antologiju svih svojih radova koja zbog specifičnosti prostora Muzeja suvremene umjetnosti dobiva jednokratni naziv Via MSU Zagreb.

Performer Via Negative napušta dosadašnji referencijalni okvir, napušta kazališnu predstavu i postaje samostalni autor: rad potpisuje svojim imenom, daje mu vlastiti naslov i individualno izlaže sebe kao autorski rad. Svrha je svakoga pojedinačnog performansa sabrati ga u vizualno umjetničko djelo.

Kolektivna prezentacija 12 performansa slijedi strukturu i kontekst stalnog postava MSU-a i odvija se na tri kata zgrade. Iako nijedan gledatelj neće imati mogućnost ispratiti sve performanse, svaki će gledatelj imati priliku, da odabere vlastitu strategiju gledanja.

Zadnji, trinaesti performans, najavit će otvaranje izložbe Via Nova via MSU Zagreb na kojoj će gledatelj vidjeti snimke svih izvedbi performansa, odnosno što je od performansa na kraju preostalo.

Performansi će se izvoditi 19. lipnja u 18:00 sati. Ulaz je slobodan.
Izložba traje od 24. do 27. lipnja (11-20h)

17.06.2010. 14:34:09
http://metro-portal.hr/eurokaz-nastavlja-festivalski-program-predstavama-iz-italije-i-slovenije/42821/