Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2009. 16:42:49
NOVE MJERE ZA EUROZONU

Euro potonuo pod teretom Trichetovih izjava

ECB signalizira de facto zeleno svjetlo trgovcima da rasprodaju euro i kupuju dolare.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Euro je snažno oslabio prema dolaru u petak na međunarodnim tržištima valuta nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet nagovijestio nove mjere potpore posustalim gospodarstvima eurozone.

Euro je tako do podneva kliznuo na 1,3076 dolara a bio je u minusu i prema jenu, spustivši se na 129,99 jena. Dolar je pak blago ojačao prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 99,39 jena.

U govoru u Tokiju predsjednik ECB-a izjavio je da središnje banke "moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi obnovile, očuvale i potaknule povjerenje u kućanstvima i kompanijama".

Naznačio je ponovno da bi ECB sljedećeg mjeseca na sastanku vijeća za monetarnu politiku mogao objaviti nekonvencionalne monetarne mjere.

Njegove su izjave "dodatno potkrijepile ocjenu tržišta da je ECB spreman u svibnju najaviti nekonvencionalne monetarne mjere i dodatno sniziti ključne kamatne stope u eurozoni", objasnio je Minoru Shioiri iz Mitsubishi UFJ Securitiesa.

ECB je u prvoj polovini ovog mjeseca snizio ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 1,25 posto.

Trichetove su izjave pritisnule euro, no predsjednik ECB-a smatra da bi bilo pogrešno reći da je euro trenutno slab, a izrazio je zadovoljstvo potporom američkih dužnosnika jakom dolaru.

Istup predsjednika ECB-a signalizira de facto njegovo zeleno svjetlo trgovcima da rasprodaju euro i kupuju dolare, zaključio je Yuji Saito iz Societe Generalea.

Američka je pak valuta dodatnu potporu crpila iz rasta na američkim tržištima dionica u četvrtak koji su potaknuli znakovi oporavka američkog gospodarstva i financijskog sektora.

Tako su solidni podaci o poslovanju američke banke JPMorgan Chase amortizirali sumorne podatke s američkog tržišta nekretnina, potaknuvši ulagače na kupovine zelene novčanice. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 16:42:49
http://metro-portal.hr/euro-potonuo-pod-teretom-trichetovih-izjava/16736/