Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2019. 08:01:00
LOVA

EU želi što prije trgovinski sporazum sa SAD-om

U interesu EU-a je što skoriji početak pregovora sa SAD-om kako bi se izbjegao trgovinski rat. Nakon što su države članice dale zeleno svjetlo, europska povjerenica Cecilia Malmström se nada uspjehu

Od TTIP-a ništa... a što sad?
Od TTIP-a ništa... a što sad? (Arhiva)

To je "win-win" situacija za obje strane, rekla je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström u vezi s predstojećim otvaranjem pregovora s američkom vladom o smanjenju carina. Prošlog ljeta predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uspio je postići "čudo iz Washingtona" kada je, nakon zajedničkog sastanka, Donald Trump odgodio povećanje carina na izvoz europskih automobila. U međuvremenu je pak retorika američkog predsjednika ponovo postala agresivnija - krajnje je vrijeme da se traže rješenja.

Nema ponovnog uvođenja TTIP-a

Iako je Europska unija zadužena za sklapanje trgovinskih sporazuma svih država članica, njoj je za to potreban specijalni mandat koji mora biti usvojen odlukom većine. Povjerenica Malmström ga je dobila u ponedjeljak (15.4.). "To je vrlo ograničeni nalog", pojasnila je. Predviđeni sporazum trebao biti ograničen na industrijsku robu i pojednostavljenje provjera usklađenosti uvezene robe, kako bi se olakšao život poduzećima s obje strane Atlantika. Izostavljeni su poljoprivredni proizvodi i javni tenderi, naglašava Malmström.

Stručnjaci pak očekuju da će se takvim dogovorom stvoriti i prednosti za obje strane: izvoz iz EU-a u SAD mogao bi porasti za osam posto, a u suprotnom smjeru se računa čak s povećanjem od devet posto.

Francuska se protivi

Malmström je istaknula: "Ovo nije uvođenje TTIP-a koji ostaje na ledu." TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) je 2017. godine, poslije vala prosvjeda širom Europe, prestao biti tema kada je, nakon inauguracije Donalda Trumpa, postalo jasno da su sukobi između dviju strana postali nepremostivi. Sada bi ograničeni okviri trebali omogućiti kompromise. Cilj EU-a je prije svega smanjenje carina, poput onih za motorna vozila i automobilske dijelove.

Francuska je jedina država članica EU-a koja se trenutno protivi otvaranju pregovora. Pariz to službeno opravdava izlaskom američke vlade iz Pariškog sporazuma o klimi. Organizacije za zaštitu okoliša također su se pridružile tom otporu, ističući: Europa se ovdje mora pokazati principijelnom i, kao što je dogovoreno, ne pregovarati s takvim državama.

U stvari u slučaju francuske vlade je vjerojatno riječ o strahu od predstojećih europskih izbora. Stranke na ljevici i ekstremnoj desnici mogle bi iskoristiti trgovinske pregovore sa SAD-om kako bi potakle nezadovoljstvo predsjednikom, a time i nove demonstracije. Svejedno što se nalazi u pregovaračkom mandatu: sama tvrdnja da bi moglo doći do jednog novog TTIP-a može biti dostatna da dođe do ponovnog izlaska mnogih Francuza na ulice.

Socijaldemokrati u Europskom parlamentu su također bili kritični. "Ulazak u trgovinske pregovore u trenutnoj klimi je neprihvatljiv", objašnjava izvjestitelj parlamentarnog Odbora za trgovinu Bernd Lange. "Trumpova administracija ne čini nikakve napore da razmotri svoje nelegalne carine za aluminij i čelik. Sve glasnije su prijetnje američkog predsjednika da će nametnuti i nelegalne carine na automobile, a u sporu oko Airbusa iz Washingtona se čuju ekstremno agresivni tonovi."

Europski parlament se zbog ove kritike ni nakon dugih rasprava nije mogao složiti o pozitivnom glasanju za novi krug trgovinskih pregovora sa SAD-om. Mandat za pregovore na početku daju države članice, no za njihove rezultate važno će biti odobrenje Parlamenta.

Najprije odrediti datum početka

"Mi još uvijek nemamo datum", priznaje Cecilia Malmström koja će sada stupiti u kontakt sa svojim kolegom, američkim ministrom trgovine Robertom Lighthizerom. Na pitanje o izgledima za uspjeh ona je suzdržana. Poznato je da američki Kongres, istakla je ona, u trgovinske pregovore s EU-om želi uključiti i poljoprivredu, ali to nije predmet za raspravu za Europljane.

Inače, Malmström se oslanja na brz uspjeh, ističući da postoje osjetljiva područja, ali polazi od toga da se do početka studenoga može postići rezultat, tj. prije nego što novoizabrana Europska komisija stupi na dužnost.

Brzina bi mogla biti odlučujući faktor. Jer nakon nedavnih Trumpovih prijetnji Europljani pripremaju nove protumjere protiv najavljenih američkih carina na desetke proizvoda iz EU-a. Još tijekom ovoga tjedna u Bruxellesu bi trebala biti objavljena lista tih predloženih protumjera. EU se ipak nada da će novim sporazumom s Washingtonom izbjeći mogući carinski rat.

Piše: Barbara Wesel/DW
18.04.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/eu-zeli-sto-prije-trgovinski-sporazum-sa-sad-om/118046/