Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2010. 18:45:59
CATHERINE ASHTON:

EU želi Marshallov plan za obnovu Haitija

Ashton će Haiti nakon oštrih kritika ipak posjetiti sljedeći tjedan, a zalaže se za neku vrstu Marshallova plana za obnovu zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u ponedjeljak da EU želi pokrenuti neku vrstu Marshallova plana za obnovu Haitija, koji je sredinom prošlog mjeseca pogođen razornim potresom.

"Moramo napraviti neku vrstu Marshallova plana za Haiti", rekla je Ashton na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova kojim je predsjedala. Ona je najavila da će sljedeći tjedan posjetiti Haiti.

Ashton je bila oštro kritizirana zbog toga što nije odmah posjetila Haiti.

"Na Haitiju ću izraziti našu trajnu potporu toj zemlji, a posjet ću iskoristiti za pripremu donatorske konferencije za obnovu te zemlje", rekla je Ashton.

Donatorska konferencija za Haiti održat će se sljedeći mjesec u New Yorku.

Europska unija i njezine zemlje članice do sada su za pomoć Haitiju dale preko 600 milijuna eura, od čega je oko 300 milijuna humanitarne pomoći.

Uz pomoć Marshallova plana, Sjedinjene Države su nakon Drugoga svjetskog rata sudjelovale u obnovi gospodarstva zapadne Europe. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 18:45:59
http://metro-portal.hr/eu-zeli-marshallov-plan-za-obnovu-haitija/33790/