Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2013. 08:40:00
MDA ...

EU za 'snažan odgovor' Asadu, ali nije objašnjeno kakav

Europski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu u Vilniusu na 'jasan i snažan odgovor' na kemijske napade koji su se 21. kolovoza dogodili u Siriji

Odlučno možda?
Odlučno možda? (Arhiva)

'Međunarodna zajednica ne može ostati pasivna na bezočnu uporabu kemijskog oružja', istaknuli su ministri u izjavi objavljenoj nakon njihova susreta. 'Jasan i snažan odgovor nužan je kako bi se upozorilo da su takvi zločini neprihvatljivi i da ne mogu ostati nekažnjeni. Moramo spriječiti nastanak užasnog presedana u opetovanoj uporabi kemijskog oružja u Siriji i drugdje', dodaju.

Američki državni tajnik John Kerry koji je bio gost na sastanku u Vilniusu, izrazio je zadovoljstvo 'odlučnom' izjavom EU-a, premda ona ne pruža potporu vojnoj opciji koju zagovara Washington.

Europljani u izjavi nastoje na 'osobnoj odgovornosti počinitelja' kemijskih napada i na 'ulozi Međunarodnoga kaznenog suda koji mora istražiti i osuditi takve čine'. Napad koji se dogodio 21. kolovoza 'očita je povreda međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti', ističu.

Ministri su usto opetovali da 'jedino političko rješenje može zaustaviti to strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i razaranje Sirije'.

08.09.2013. 08:40:00
http://metro-portal.hr/eu-za-snazan-odgovor-asadu-ali-nije-objasnjeno-kakav/80330/