Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2022. 16:01:00
LOŠE...

EU upozorava na rekordne razine CO2 i metana u atmosferi

Protekla je godina bila jedna od najtoplijih ikad, a razine CO2 i metana u atmosferi rekordne, upozorila je ponedjeljak Služba za klimatske promjene europskog programa Copernicus (C3S), pozivajući na promjene

Stanje je kritično
Stanje je kritično (Arhiva)

Globalno, prošla je godina bila peta najtoplija otkako se vode mjerenja, s prosječnom temperaturom 1,1 do 1,2 stupnjeva Celzijevih višom od razina u razdoblju od 1850. do 1900. godine.

Zadnjih sedam godina bile su najtoplije do sada, navodi C3S u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su prošle godine razne dijelove svijeta, od poplava u Europi, Kini i Južnom Sudanu do požara u Sibiru i SAD-u.

"Ti događaji jasno podsjećaju na potrebu da promijenimo svoje ponašanje, poduzmemo odlučne i učinkovite korake prema održivom društvu i radimo prema smanjenju neto emisija ugljika", rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

Globalne razine CO2 i metana, glavnih stakleničkih plinova, nastavile su rasti dosegnuvši 2021. rekordne iznose.

Razine CO2 u atmosferi dosegnule su 414,3 ppm, što je oko 2,4 ppm više nego 2020., navodi agencija.

Razine metana, osobito snažnog stakleničkog plina, skočile su u zadnje dvije godine, ali ne zna se u potpunosti zašto. Uzrokuju ih proizvodnja nafte i plina, poljoprivreda i močvarna područja.

Europa je 2021. doživjela najtoplije ljeto do sada, nakon toplog ožujka i neobično hladnog travnja koji su uništili voćke od Francuske do Mađarske.

U srpnju i kolovozu mediteranski toplinski udar izazvao je velike šumske požare u Turskoj i Grčkoj. Sicilija je zabilježila novi europski rekord od 48,4 stupnjeva Celzijevih, što još treba službeno potvrditi.

Više od 200 ljudi poginulo je u srpnju u poplavama u zapadnoj Europi. Znanstvenici su zaključili da su poplave najmanje 20 posto vjerojatnije zbog klimatskih promjena.

Tog je mjeseca u poplavama u kineskoj pokrajini Henanu poginulo više od 300 ljudi.

U Kaliforniji se dogodio rekordni toplinski udar i drugi najveći šumski požar u povijesti te države.

10.01.2022. 16:01:00
http://metro-portal.hr/eu-upozorava-na-rekordne-razine-co2-i-metana-u-atmosferi/135941/