Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2020. 08:01:00
EU

EU traži bolje koordiniranje

Europska unija nastoji stati na kraj improvizacijama u donošenju nacionalnih mjera povezanih s pandemijom Covida-19 i uskladiti zdravstvene kriterije kako bi se izbjeglo blokiranje slobodnog kretanja ljudi

Svi po svome?
Svi po svome? (Arhiva)

Moramo pronaći zajednička rješenja. Želimo bolju koordinaciju zdravstvenih mjera na europskoj razini i državama članicama bit će dane preporuke čim to bude moguće, rekao je njemački državni tajnik za europske poslove Michael Roth nakon sastanka s kolegama u Bruxellesu.

Njemačka predsjeda ministarskim sastancima EU-a do kraja godine.

Danas sam inzistirao na potrebi zdravstvene koordinacije koja manjka u Europi, rekao je francuski državni tajnik Clément Beaune.

Kada je pandemija izbila, nismo imali nikakav plan. To je bila potpuna improvizacija. Lekcija koju smo naučili iz te situacije jest koliko je građanima važna sloboda kretanja, rekao je Roth. Svi ministri podržali su to načelo, naglasio je. Moramo izbjeći restrikcije, kazao je.

No države članice i dalje imaju jako različite pristupe kad je riječ o ograničenjima putovanja.

Njemačka je tako izdala upozorenje građanima koji namjeravaju otputovati u Bruxelles, sjedište europskih institucija, što Francuska nije učinila.

Mađarska je pak zabranila ulazak na svoj teritorij građanima većine drugih država članica EU-a.

Belgija je u utorak povukla zabranu putovanja koja nisu neophodna u gradove i regije u Europi koje je njezino ministarstvo vanjskih poslova svrstalo u crvene zone zbog pandemije. Belgijskim građanima od petka se ne preporučuju putovanja u ta područja.

Milijun maski

Danska, Grčka, Mađarska i Švedska pridružile su se jučer Njemačkoj i Rumunjskoj kao države domaćini pričuve medicinske opreme u sklopu sustava rescEU.

Uz financijsku potporu Europske komisije, šest država članica EU-a sada stvara zajedničke europske zalihe zaštitne i druge životno važne medicinske opreme koja se može distribuirati diljem Europe u hitnim zdravstvenim situacijama, na primjer ako su nacionalni zdravstveni sustavi preopterećeni oboljelima od koronavirusa.

Visokokvalitetne medicinske zalihe sada uključuju maske FFP2 i FFP3, zaštitne kute i rukavice te respiratore.

Europska komisija u potpunosti financira zalihu, uključujući skladištenje i prijevoz.

Distribucijom upravlja Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije kako bi se osiguralo da oprema odlazi tamo gdje je najpotrebnija.

Strateške medicinske zalihe dio su šire pričuve sustava rescEU, koja među ostalim obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju.

Sada na zalihama imamo milijun maski FFP2 i FFP3. One su namijenjene zdravstvenim djelatnicima, pripadnicima civilne zaštite i snaga reda i na raspolaganju su besplatno, rekao je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Ali države članice moraju imati nacionalne zalihe. Zalihe rescEU-a ne oslobađaju ih te obveze, naglasio je, upozorivši članice da postoji mogućnost da potrebe budu veće od njihovih kapaciteta ako se uz pandemiju koronavirusa razmaše i sezonska gripa.

25.09.2020. 08:01:00
http://metro-portal.hr/eu-trazi-bolje-koordiniranje/127663/