Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2012. 22:27:55
DOZVOLA VLADE

EU provodi istragu u Albaniji o trgovini organima

Albanski parlament odobrio je nezavisnu istragu EU-a o vađenju i prodavanju organa srpskih vojnika zarobljenih na Kosovu za vrijeme sukoba 1999. godine

Fotografija vijesti

Albanija je u četvrtak glasanjem u parlamentu odlučila dopustiti nezavisnu istragu EU-a o optužbama da su etnički Albanci tijekom sukoba na Kosovu 1999. zarobljenim srpskim vojnicima vadili i potom prodavali organe, javlja Hina.

Optužbe je 2010. iznio izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty koji tvrdi da su borci Oslobodilačke vojske Kosova (UČK), odani sadašnjem premijeru Hashimu Thaciju, transportirali zarobljene srpske vojnike u sjevernu Albaniju gdje su im vadili i potom trgovali s organima.

Albanija je prošle godine dala snažnu potporu svojoj braći na Kosovu, tvrdeći da se radi o lažima proizvedenim u Srbiji. Albanija nije htjela dozvoliti istragu srpskih tužitelja na svom području, podsjetivši da UN-ov tim nije mogao naći dokaze koji bi potkrijepili te optužbe.

Sa 127 glasova u parlamentu koji broji 140 mjesta, Posebna istražna jedinica EU-a (SITF) moći će provesti svoju istragu na području Albanije.

10.05.2012. 22:27:55
http://metro-portal.hr/eu-provodi-istragu-u-albaniji-o-trgovini-organima/70862/